NJEMAČKA KANCELARKA

Angela Merkel prvi se put s maskom pojavila u javnosti, dosad nije bilo dokaza da ih nosi

Hina

Reuters

Reuters

Merkel se u ponedjeljak branila kada ju je o nošenju maske upitao novinar na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom MacronomBERLIN – Tko čeka dočeka: Angela Merkel prvi se put s maskom pojavila na službenoj fotografiji, piše u petak njemačka agencija dpa.


Njemačka kancelarka koja je nosila crnu masku s logom njemačkog predsjedanja EU-om, prošli je tjedan upitana zašto ne prekriva nos i usta kao što to predviđaju mjere za suzbijanje koronavirusa.


Fotografija na kojoj Merkel nosi masku snimljena je u četvrtak navečer. Uz nju je premijer Saske-Anhalta Reiner Haselhoff, kolega iz konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CDU).
Merkel se u ponedjeljak branila kada ju je o nošenju maske upitao novinar na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.


Tada je rekla da dosad nije viđena s maskom za lice, iako ju nosi prilikom kupovine namirnica.


“Primjetno je da vas nismo vidjeli s maskom na licu. Kako to?”, upitao je novinar. Merkel je odgovorila: “Ako poštujem pravila o distanci tada mi ne treba maska. No kada to ne mogu, kao što je slučaj prilikom odlaska u trgovinu, primjerice, onda očigledno nismo naletjeli jedno na drugo inače biste me vidjeli s maskom na licu”.


“No, neću vam reći kamo idem u kupovinu”, nasmijala se kancelarka.


Kancelarki Merkel raste popularnost zbog načina upravljanja koronakrizom s kojom se Njemačka mnogo bolje nosi nego većina njenih europskih susjeda zahvaljujući raširenom testiranju, robusnom zdravstvenom sustavu i velikim paketima za potporu gospodarstvu.