Kriza u SAD-u

Američki predsjednik glavinja od sramote do sramote: Gradonačelnica Washingtona traži od Trumpa da ukloni savezne snage

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Demokratska gradonačelnica suptilno je podržala prosvjede te je sve više kritična prema oštrim metodama saveznih snaga u glavnom gradu SAD-a.WASHINGTON – Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser zatražila je u danas od američkog predsjednika Donalda Trumpa da ukloni savezne sigurnosne snage iz Washingtona koje su pomagale policiji prilikom najtežih sukoba s prosvjednicima.


Savezne snage raspoređene su zbog prosvjeda protiv policijske brutalnosti, nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.


Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih uhićenja te je zatražile da postrojbe napuste “naš grad”.


Gradonačelnica iz redova Demokrata
Demokratska gradonačelnica suptilno je podržala prosvjede te je sve više kritična prema oštrim metodama saveznih snaga u glavnom gradu SAD-a.


Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a niti sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.


Savezne trupe intervenirale su u najtežim sukobima s prosvjednicima, a upotrijebile su i suzavac ispred Bijele kuće.


Članovi raznih agencija ministarstva pravosuđa viđeni su na prosvjedima, tako i interventni timovi BOP-a, službe zadužene za kontrolu zatvora.


Moguć status države


Zbog incidenata se obnovila debata o mogućem statusu države za Washington D. C.


Bowser je na Twitteru zagovarala tu ideju ovoga tjedna, čemu se protive republikanci u Kongresu.


“Podržite D. C. sada ili se kasnije pitajte što će se dogoditi vašoj državi”, napisala je Bowser na Twitteru.


Washington D. C. nastao je 1790. kada su države Maryland i Virginia dale dio svog teritorija kako bi savezna vlada mogla imati sjedište.