Isplata 90 milijuna eura

Plenković o pomoći iz EU za obnovu Zagrebu: “To je najveći predujam ikad isplaćen iz Fonda solidarnosti”

Portal Novi list, Hina

Andrej Plenković u obilasku stradalog područja

Andrej Plenković u obilasku stradalog područja

Pripremili su kvalitetan zahtjev, napisao je Plenković na twitteru“Zadovoljni smo da je Europska komisija odobrila predujam od 88.9 milijuna eura za pomoć u sanaciji štete od potresa u zagrebu i okolici”, komentirao je premijer Andrej Plenković današnju odluku EK-a.


Naime, Europska komisija (EK) u utorak najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.


Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u narednim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji potom trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.
Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.„Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima“, istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.


FSEU je fond osnovan 2002. u okviru kojega se pruža financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad se koristio za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.