Epidemija

Stižu podaci iz županijskih stožera: Zasad šezdesetak novoboljelih u Hrvatskoj; četiri novozaražena u PGŽ, među njima djelatnik lovranske bolnice

Hina, Portal Novi list, Barbara Čalušić

Klinika za ortopediju u Lovranu / NL arhiva

Klinika za ortopediju u Lovranu / NL arhiva

Na području Zagreba samo jučer 12 pozitivnih bolesnika. Trinaest novooboljelih od covida-19 među kojima je i jedan Austrijanac u ponedjeljak broji Splitsko-dalmatinska županijaU Primorsko-goranskoj županiji jutros su zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Među novozaraženima je  jedan djelatnik Klinike za ortopediju u Lovranu.


Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku.


U ovom trenutku PGŽ broji sveukupno 28 aktivnih slučajeva zaraze dok je 86 osoba od početka pandemije ozdravilo.
___________________________________________________________________________________________


Nakon 11 dana, Istra ne bilježi niti jedan slučaj novozaraženih koronavirusom, izvijestili su u ponedjeljak ujutro iz Županijskog stožera Civilne zaštite, a to znači da su negativna i sva 42 dostavljena brisa iz umaškog Doma za starije.


Po riječima načelnika Stožera Dine Kozlevca, tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 95 uzoraka briseva na COVID-19 i svi su negativni, tako da nema novooboljelih u Istarskoj županiji.


“Od toga su 42 uzorka briseva dostavljenih iz Doma za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu negativni”, poručio je Kozlevac. U tom je umaškom domu jučer bila utvrđena zaraza koronaviursom kod šest štićenika i pet djelatnika.


U Istri je u samoizolaciji 212 osoba.


Sve građane i brojne goste u Istri pozvao je na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja oboljenja te na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora i nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt.Na zadarskom području tri su novooboljele osobe od Covida-19, a na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šestero pacijenata, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.


Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 96 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 465 osoba, a od početka epidemije izazvane koronavirusom  iz samoizolacije su izašle 4204 osobe.


U  protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.Ličko-senjskoj županiji peti dan zaredom nema novooboljelih od covida-19 te epidemiolog Ivan Stanić kaže da je očigledno kako je u Otočcu situacija pod kontrolom i da je izolacija kontakata urodila plodom, ali da su oprez i samoodgovornost potrebniji nego ikada.


“Ličko-senjska županija ne može ostati po strani, samo je pitanje vremena kada će se i tu pojaviti novi slučajevi i zato poručujem ljudima da više nego ikada moraju biti samoodgovorni i što se tiče vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih”, rekao je Stanić.


Uz nošenje maski, koje je od danas obavezno u trgovinama i drugdje, Stanić je pozvao na poštovanje distance pa i odgodu socijalnih kontakata do daljnjega.


Posebno važnim istaknuo je da se svi sa respiratornim simptomima odmah jave svom liječniku, da se isključi ili potvrdi zaraza, umjesto da čekaju par dana i da se širi mreža kontakata.


Županijski Stožer Civilne zaštite je izvijestio da je u Ličko-senjskoj županiji od covida-19 dosad oboljelo 30 osoba, od kojih je osam aktivnih slučajeva, 21 osoba je izliječena i jedna preminula.


U samoizolaciji je 36 osoba, a policija u redovitom nadzoru nije utvrdila nepoštivanje te mjere.


___________________________________________________________________________________________


U Zagrebu je 12 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su većina kontakti s ranije oboljelim osobama, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.


“Tijekom vikenda u Zagrebu smo imali 67 pozitivnih bolesnika, jučer samo 12. Primjetan je trend. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja”, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.


Kroz domove zdravlja, dodao je, tijekom dva dana bilo je 551 posjeta, 17 samoizolacija, a 101 osoba upućena je na testiranje. Kroz drive in sustav domova zdravlja, tijekom tri dana prošlo je 238 osoba.


Također, u bolnici “Sveti Duh” u petak je rođeno zdravo novorođenče kod covid pozitivne trudnice. U bolnici “Sestre milosrdnice” u petak je bio treći takav porod u Hrvatskoj.


Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izvijestio je da su u tri dana obavili 916 testiranja. Ukupno je bilo 67 aktivnih u ta tri dana, u petak 31, subotu 24 te 12 jučer.


Potencijalno izliječenih je ukupno 38 više, a u tri dana u izolaciju je stavljeno 295 osoba, a ukupno ih je 908. Oko 70 posto pozitivnih su kontakti ranije oboljelih osoba koji su bili u samoizolaciji, dodao je Šostar.


Stožer je istaknuo važnost pridržavanja epidemioloških mjera nošenja maski u zatvorenim objektima i mjestima gdje se okuplja veći broj građana.
Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je trend od petka do danas dobar te je građane pozvao na disciplinu.


Vezano za proboj virusa u dom za starije i nemoćne u Klaićevoj, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da su svi štićenici dobro.


Pozitivne su tri djelatnice doma, a epidemiološke mjere već su od prije na najvišoj razini i mjeri se temperatura pri ulasku u dom te se prate simptomi. Djelatnice nisu imale simptome.


Nakon što je u srijedu jedna od djelatnica osjetila simptome, obavijestila je svoju liječnicu i nije dolazila na posao, a sve potrebne mjere su poduzete. Svi kontakti, i djelatnici i korisnici, su ili testirani ili stavljeni u samoizolaciju. Do sada su testirali 20 osoba i, osim ove tri djelatnice, svi su negativni, ali i dalje u samoizolaciji.


Oboljele djelatnice nemaju ozbiljnije probleme i simptome, ali ističe Galić, ne zna se točno gdje su se zarazile jer nisu putovale i nisu bile u kontaktu ni sa kim. Jedino gdje su se duže zadržale su biračka mjesta.


____________________________________________________________________________________________


Krapinsko-zagorska županija od petka ima tri novozaražene osobe koronavirusom, među kojima zaposlenik Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite u Krapini.


Trenutno je u županiji ukupno deset pozitivnih osoba.


Načelnik županijskog Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da su dvije novozaražene osobe s područja Krapinskih Toplica, a jedna iz Krapine.


Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Bojana Mahmutović kazala je da su u subotu, 11. srpnja, dobili pozitivan nalaz za osobu zaposlenu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, koja je 6. srpnja radila na trijažnom prijemu te dan kasnije razvila simptome bolesti.


„Epidemiološkom obradom u samoizolaciju je stavljena samo jedna osoba koja je bila rizičan kontakt s pozitivnim pacijentom s posla te četiri obiteljska kontakta. Sve osobe koje su taj dan prošle kroz trijažni prijem su kontaktirane ili će biti kontaktirane tijekom dana te su upućene da prate svoje zdravstveno stanje do 20. srpnja“, izjavila je Mahmutović.


Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić dodala je ja bilo za očekivati da se ovakva situacija može dogoditi, no da je pozitivno što zaraza nije prenijeta unutar bolnice već samo na jedan obiteljski kontakt. Do sutra ujutro očekuju se rezultati testiranja više djelatnika, koji nisu bili okarakterizirani kao rizični kontakti.


Liječnik Ivica Ščurić napomenuo je da se unutar bolnice smanjuje kretanje djelatnika i pacijenata među odjelima.


Zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec Hršak rekla je da su pojačane mjere na trijažnom punktu na ulazu u bolnicu. Dodala je da je tijekom vikenda uzeto 111 uzoraka te da su svi dosad negativni, uz tri za koja se još čekaju rezultati.


Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ima jednog pozitivnog liječnika, koji bi se u petak mogao vratiti na posao, nakon testiranja, a koji se bio zarazio obiteljskom transmisijom, rekla je ravnateljica Nada Dogan.


Voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula izvijestio je da inspektori civilne zaštite i policijski službenici obilaze noćne klubove, odnosno ugostiteljske objekte s produljenim radnim vremenom i kontroliraju pridržavanje preporuka. To će činiti, prema važećim odlukama, i za okupljanja s više od stotinu sudionika.


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je bilo za očekivati da će se virus ponovno pojaviti, zbog blizine Zagreba i velikog broja zdravstvenih ustanova na području županije, ali da su reakcije zdravstvenih djelatnika u Krapinskim Toplicama smanjile broj zaraženih na minimum.


„Sad imamo ono što smo imali prije – da svaki dan ponovno apeliramo na ljude da se pridržavaju uputa stožera, da se ne rukuju, da maske nose prema uputama, da drže fizički razmak kako ne bi dolazilo do širenja virusa. Na ovo ‘drugo normalno’ ćemo se morati prilagoditi jer ovo će trajati“, kazao je Kolar pozvavši još jednom na pridržavanje uputa epidemiologa i Nacionalnog stožera CZ.


_____________________________________________________________________________________________


Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, javlja televizija N1.


S današnjim danom broj oboljelih i dalje je 29, od kojih se dvoje liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali oboljeli imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.


Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 116 osoba, od kojih je 115 kontakt s covid-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Od jučer je testirano 12 uzoraka na SARS-CoV-2.


_____________________________________________________________________________________________


Trinaest novooboljelih od covida-19 među kojima je i jedan Austrijanac u ponedjeljak broji Splitsko-dalmatinska županija, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.


Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 157 obrađenih testova danas je 13 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju.


Među 13 novooboljelih osoba pozitivan je i jedan državljanin Austrije, a od 13 novooboljelih sedam osoba je iz Splita, po jedna osoba iz Kaštela, Gradaca i Trilja, Solina, te dvije osobe iz Trogira.


“Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba deset su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se tri osobe epidemiološki obrađuju. U samoizolaciji je 581 osoba, četiri covid pozitivne osobe nalaze se na bolničkom liječenju u KBC u Split”, izvijestili su iz Stožera.


__________________________________________________________________________________________


U posljednja 24 sata u osječkom KBC-u testirano je 104 uzorka na koronavirus, od kojih je njih osam bilo pozitivno, izvijestili su u ponedjeljak iz Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.


Na koronavirus pozitivne su po dvije osobe iz Našica i Drenja, te po jedna osobe iz Osijeka, Đakova, Petrijevaca i Šaptinovaca. Njihovi su kontakti stavljeni u samoizolaciju pa je trenutno u samoizolaciji 553 osobe, od kojih je 13 novih slučajeva.


U Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata, od kojih se troje nalazi na respiratoru.


Djelatnici Policijske uprave Osječko-baranjske nisu zaprimili nijednu dojavu građana o kršenju mjera samoizolacije tijekom posljednja 24 sata. U devet samoinicijativnih provjera policije nije utvrđeno niti jedno kršenje tih mjera, ističe se.


_____________________________________________________________________________________________


Vukovarsko-srijemskoj županiji 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.


_____________________________________________________________________________________________


Međimurskoj županiji nema novih slučajeva zaraze.


______________________________________________________________________________________________


Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


________________________________________________________________________________________________


Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 3 mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednjih godina koji su nastanjeni u Župi dubrovačkoj te jednoj mlađoj muškoj osobi s boravištem u Pločama. Svima su simptomi blagi, a epidemiološka obrada je u tijeku.


Ukupno je hospitalizirano 6 osoba u OB Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 4653 uzorka.


U samoizolaciji se nalaze 162 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 40 slučaja kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


_________________________________________________________________________________________________________


U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 125, dok je broj aktivnih slučajeva 75. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 495 osoba.


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću covid-19, poručili su iz stožera.


_________________________________________________________________________________________


Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti covid-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 27 testiranih uzoraka iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno, a trenutno je pod mjerom samoizolacije pet osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba.


Koprivničko-križevačka županija i dalje je jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti covid-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja.


______________________________________________________________________________________________