Tko je zaražen i gdje?

Zašto je istarski stožer danas demantirao nacionalni: “Oni su se raspali! Zbilja sam ljut i dosta mi je više”

Portal Novi list

Dino Kozlevac / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Dino Kozlevac / Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Što su oni računali, bogtepitaj, poručio je šef istarskog stožera Dino KozlevacNacionalni stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske na današnjoj je konferenciji za medije objavio kako su u protekla 24 sata u Istarskoj županiji zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom. No, ubrzo stigao demanti istarskog stožera koji tvrdi kako nisu imali novozaraženih.


Što se tu dogodilo? Nova TV odlučila je provjeriti brojke s Marijom Bubaš, pomoćnicom ravnatelja HZJZ-a te Dinom Kozlevcem, čelnikom Istarskog stožera.


Očito ne broje ove zaražene


Bubaš tvrdi da istarski stožer očito ne broji zaražene s prebivalištem u toj županiji. Kozlevac, pak, opovrgava takve tvrdnje. Odlučno poručuje kako u zadnja 24 sata nisu imali novozaraženih.
“Događa se to, stvar je u prebivalištu. Oni očito ne broje osobe koje imaju tamo prebivalište, a takav je dogovor.


Njima je to vjerojatno malo narušilo imidž jer dugo nisu imali novih slučajeva, ali statistika se vodi prema prebivalištu.


Ima tu i ljudskog faktora, odnosno načina na koji se generiraju podaci u platformi”, kaže Bubaš.


Smatra kako obilježja borbe protiv epidemije moraju biti timski rad i razumijevanje.


Što su oni izračunali, bogtepitaj


Kozlevac odbacuje bilo kakve insinuacije da nisu pripisali zaražene osobe koje imaju prebivalište u Istri, a zapravo žive negdje drugdje.


Odlučno ponavlja kako u posljednja 24 sata nisu imali novih slučajeva te mu nije jasno odakle nacionalnom stožeru takvi podaci.


“Oni su se raspali, zbilja sam ljut i dosta mi je više. Dakle, mi smo jučer ujutro prijavili tri zaražene osobe od kojih je jedna osoba otišla u Srbiju, a dvije su u bolnici. Od tada nemamo novih slučajeva. Što su oni računali, bogtepitaj”, kaže Kozlevac.


Podsjetimo da je nacionalni stožer samo dan ranije objavio da je u Istri zabilježen jedan novi slučaj zaraze, i to nakon što je istarski stožer već izvijestio o troje zaraženih, kako bi zbrka bila potpuna.