TEK JE POČEO

Za cijelu zemlju upaljen meteoalarm, dolazi novo nevrijeme: ‘Pripremite se, bit će još tuče i pijavica’

P. N.

Foto Srećko Niketić / Matija Habljak PIXSELL

Foto Srećko Niketić / Matija Habljak PIXSELL

Gadno je bilo i na području Umaga. Istramet javlja kako je izgledalo kao da je prošao uragan, brzina vjetra bila je oko 150 kilometara na satDijelove Hrvatske kasno poslijepodne i sinoć poharalo je snažno nevrijeme.


Najgore je bilo na karlovačkom i dugoreškom području gdje je padala tuča veličine jajeta i učinila velike štete na poljoprivrednim usjevima. Uz to je puhao i jak vjetar uslijed kojeg je bilo najmanje stotinjak intervencija vatrogasaca na sanaciji štete – primjerice, u Dugoj Resi gdje je poput perca odletjelo cijelo krovište tamošnje gradske uprave.


Gadno je bilo i na području Umaga. Istramet javlja kako je izgledalo kao da je prošao uragan, brzina vjetra bila je oko 150 kilometara na sat.


Nevrijeme se obrušilo i na Zagreb, no osim velike količine vode na kolnicima, šteta nije bilo.


Photo: Matija Habljak/PIXSELL


No ovakvim događajima nije kraj – za cijelu Hrvatsku i danas je na snazi narančasti stupanj meteoalarma s upozorenjem na nevrijeme i olujni vjetar.


“Ako već niste – pripremite se na promjenjiv i nestabilan tjedan, te osjetno svježiji od prošloga, osobito na kopnu. Štoviše, nedavna upozorenja na opasnost od toplinskog vala već su zamijenila ona za mjestimične oluje uoči godišnjice “Oluje”: grmljavinska nevremena, lokalno obilne pljuskove, tuču, na moru i moguće pijavice te najprije olujno jugo, zatim ponegdje buru. Zbog svega toga – ako baš ne morate – u utorak i srijedu ne plovite, barem ne manjim plovilima. A i putovanja kopnom bit će “izazovna” jer će atmosfera biti vrlo nestabilna. Naravno, kiša neće padati ni posvuda, ni stalno. Štoviše, mjestimice bi mogla i izostati, ali nije moguće pouzdano prognozirati gdje i kada… Za većinu ponovno povoljnije vrijeme – stabilnije, sunčanije i toplije, često i vruće – bit će od petka”, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, koji i za Jadran ostavlja mogućnost tuče, ali i – pijavica.