Ozračena hrana

Voditeljica Zavoda za kemiju s “Ruđera” o radijaciji na stolu: Energija kobalta 60 nije opasna

Bojana Mrvoš Pavić

Salmonela u mesu može biti vrlo efikasno uništena ozračivanjem, navodi Mihaljević / Foto Vedran KARUZA

Salmonela u mesu može biti vrlo efikasno uništena ozračivanjem, navodi Mihaljević / Foto Vedran KARUZA

Hrana može biti i previše ozračena. Jedino što će potrošač u tom slučaju primijetiti jest da je hrana izgubila, odnosno promijenila okus – navodi Branka Mihaljević, dodajući kako se kontrolom namirnica na tržištu niti ne može ustanoviti je li neka hrana ozračena, već samo da je – previše ozračenaZAGREB – Ministarstvo zdravstva našem listu jučer nije odgovorilo na pitanje zbog čega se u Hrvatskoj ne kontrolira ozračena hrana, odnosno zbog čega hranu ozračujemo i više od dva desetljeća, no još nemamo laboratorij u kojem bi se takva hrana, kao i ozračene namirnice koje nam dolaze iz uvoza, mogli kontrolirati. Odgovor nam je obećan za danas, a kako doznajemo, ozračivanje hrane obavlja se u Institutu »Ruđer Bošković«, čiji stručnjaci objašnjavaju da je riječ o potpuno bezopasnoj metodi pasterizacije hrane kojom se uništavaju bakterije i virusi u hrani, kao i gljivice, paraziti i insekti, a koji pak nimalo ne utječe na zdravlje potrošača.


Kontrole nema


Podsjetimo, Europska komisija objavila je godišnje izvješće o ozračivanju hrane u prošloj godini, u kojem stoji kako Hrvatska ima jedan objekt za ozračivanje, u kojem je tijekom prošle godine ozračeno 12 tona hrane, što je tek oko 0,2 posto ukupno ozračene hrane u 11 europskih država koje koriste ovu metodu »hladne pasterizacije«. Međutim, navodi se, u Hrvatskoj ne postoji kontrola takve hrane stavljene na tržište. U EU i Norveškoj ostale su članice, pa čak i one koje same hranu ne ozračuju, poput Slovenije ili Austrije, takav nadzor provodile te je ustanovljeno da dva posto ozračenih proizvoda nije u skladu s propisima.Domaći proizvođači mesa povučenog s tržišta zbog prisutnosti salmonele infantis digli su se na noge protiv Ministarstva poljoprivrede, ogorčeni što su prozvani, i njihova roba povučena jer, kako navode, salmonela infantis nije među sojevima koji dovode u pitanje sigurnost i zdravlje potrošača. Pozivaju se na hrvatske i europske pravilnike, kao i na oslobađajuće sudske presude kojima su u nekim ranijim slučajevima pronalaska ove bakterije, dokazali da sigurnost potrošača nije bila ugrožena.
Kako odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede, prema podacima iz sustava prijavljivanja salmoneloze u Hrvatskoj, a i prema europskim podacima, u ljudi je najčešće prijavljeni serotip Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium. Ipak, sve su češći pokazatelji da bolest uzrokuju i drugi serotipovi, među kojima i S. infantis. Ona je, navodi Ministarstvo, sposobna izazvati bolest u ljudi, potvrđeni su i slučajevi u Hrvatskoj te njezina prisutnost u svježem mesu peradi predstavlja potencijalni rizik. S. infantis utvrđena je u svježem pilećem mesu kod proizvođača “Domaći pilići Antolković” i u svježim pilećim prsima proizvođača Perutnina Ptuj – PIPO d.o.o. Čakovec.– Energija kobalta 60, koja služi za uništavanje mikroorganizama u hrani, ne može potaknuti radioaktivnost te hrane, što znači da je potpuno neopasna po ljudsko zdravlje. Najjednostavnijim rječnikom, ta energija ne zrači dalje, niti mijenja nutritivni sastav namirnice – pojašnjava Branka Mihaljević sa Zavoda za kemiju materijala Instituta »Ruđer Bošković«, voditeljica laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju. Riječ je o mjestu na koje dolazi sirovina za daljnju preradu naših proizvođača – čajevi i začini, kao i jaja u prahu, u kojima na »Ruđeru« gama zrakama uništavaju sve ono što u hrani ne bi smjelo biti. Namirnica, napominje kemičarka, neće biti opasna po zdravlje čak ni ako ju se previše ozrači, što se može dogoditi ako je ozračivanje obavljeno nestručno, u laboratrijima koji za to nisu ovlašteni.


– Velik sam zagovornik ovakvog načina uništavanja mikroorganizama u hrani, koji ne ostavlja nikakve štetne posljedice, niti mijenja hranu, kao što je slučaj s prokuhavanjem na visokim temperaturama i slično. Potrošači će uvijek reagirati na riječ »radijacija«, s tim se susrećem desetljećima, ali u ovom slučaju razloga za brigu zaista nema. Čak je i prezračena hrana bezopasna, a jedino što će potrošač u tom slučaju primijetiti jest da je izgubila, odnosno promijenila okus – navodi Branka Mihaljević, dodajući kako se kontrolom ozračenih namirnica na tržištu niti ne može ustanoviti je li neka hrana ozračena, već samo da je – previše ozračena.


Kontaminacija


Radijacijska sterilizacija, pasterizacija i dekontaminacija raznih materijala, od medicinske opreme i pomagala, farmaceutskih proizvoda, kozmetike i neke hrane, pa sve do predmeta iz kulturne baštine, u kojima zbog starosti nastaju crvotočine, intenzivno se već nekoliko desetljeća primjenjuje na Institutu – kaže Mihaljević.S tržišta se zbog Salmonele Kentucky povlači Mesni pripravak naziva »Brzo smrznuta pileća prsa bez kože i kosti« LOT 0759208-02, najbolje upotrijebiti do 26.7.2018., proizvođača Central Poultry Processing CO., LTD, Brend Centaco, Tajland, koji na tržište stavlja Ledo.– Već jedan miligram kontaminiranog papra može pokvariti njime začinjeno meso, zato je potrebno taj papar zračenjem očistiti od patogenih organizama, kao i druge začine poput bosiljka, origana i slično. To je hrana koja može kontaminirana biti već kod branja, tijekom svog dugačkog puta, ali i kasnije. Kinezi, primjerice, ozračuju svo svoje meso, Amerikanci goleme količine hrane, također – navodi kemičarka. Upravo su te države, naime, shvatile da je ovo najučinkovitija mjera pasterizacije, i da im je puno jeftinije na ovaj način uništavati bakterije i ostalo u hrani nego li liječiti zaražene pacijente. Salmonela u mesu i drugoj hrani, navodi Mihaljević, može biti vrlo efikasno uništena ozračivanjem.


Kako je navedeno u izvješću Europske komisije, dva posto kontrolirane ozračene hrane u EU-u nije prošlo na analizama zato što je bila riječ o pogrešno ozračenoj hrani, hrani koja nije smjela biti ozračena, ili o hrani koja je ozračena u objektima bez dozvole EU-a. Drugim riječima, kontrola na tržištu je neophodna zbog mogućih manipulacija, no Hrvatska ju još uvijek ne provodi – zbog nedostatka laboratorija. Sva ozračena hrana trebala bi na ambalaži imati specifičnu zelenu oznaku koja se naziva »radura«.