Ministar zdravstva

Vili Beroš o Plenkoviću i samoizolaciji: Prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom građaninu

P. N.

Vili Beroš / foto HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

Vili Beroš / foto HINA/ POOL/ Daniel KASAP/ dk

"Ne, ni za koga u Hrvatskoj ne vrijede posebna pravila. HZJZ je izdao jasno priopćenje o tom događaju u kojem navodi zašto i kako se prema nekome postupa."Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je na javnoj televiziji komentirajući aktualni trenutak epidemije koronavirusa. Odgovorio je i na novinarska pitanja o premijeru Plenkoviću i samoizolaciji, odnosno o predstojećim parlamentarnim izborima.


– Ne, ni za koga u Hrvatskoj ne vrijede posebna pravila. HZJZ je izdao jasno priopćenje o tom događaju u kojem navodi zašto i kako se prema nekome postupa. I jučer smo tijekom dana objašnjavali što znači bliski kontakt, koje su vremenske odrednice i fizičke odrednice o kojima ovisi određivanje mjera. Dakle, prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu i mislim da je tu stav epidemiološke struke potpuno jasan, rekao je Beroš, podupirući tako odluku premijera Andreja Plenkovića da ne ide u samoizolaciju.


Za definiciju bliskog kontakta i mogućnosti zaraze, rekao je Beroš, uzima se znanstveno utemeljeno i istraživački evaluirano ponašanje.
– Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je dao jasnu definiciju što je to bliski kontakt i kada je netko ugrožen s mogućnošću razvoja korona virusne infekcije ako je ranije bio s nekim pozitivnim u kontaktu, rekao je Beroš.


Komentirajući trend rasta novooboljelih, Beroš je rekao: “Činjenica jeste da smo se svi malo opustili jer je epidemiološka situacija u Hrvatskoj bila iznimno dobra. Dugi period bez novooboljelih doprinijelo je da smo se svi malo opustili što nije dobro jer virus je još oko nas. Pridržavanje epidemioloških mjera koje zasigurno doprinose širenju virusa su od iznimne važnosti.”


Ministar zdravstva pohvalio je reakciju nadležnih službi u Zadru, gdje su, tvrdi, epidemiolozi “svojim djelovanjem identificirali sve one koji su bili u mogućim kontaktima.” Činjenica da je zaražen i Novak Đoković, najveća zvijezda turnira za koju je ladao veliki interes, svakako će, rekao je Beroš, epidemiolozima značiti temelj za postupanje u nešto drugačijem svjetlu.


– Njihov posao je identificirati sve one građane koji su bili u kontaktu dužem od 15 minuta, koji su bili u direktnom bliskom kontaktu s Đokovićem jer sada se i prema njima moraju određene epidemiološke mjere odrediti, ustvrdio je ministar zdravstva.


Govoreći o eventualnoj odgodi izbora, Beroš je pak ustvrdio da je od broja (novo)zaraženih važnija realna epidemipološka situacija.


– Nismo definirali određeni broj preko kojeg bi o tome razmišljali. Međutim, ono što je od samog broja važnije je način širenja virusa, geografska rasprostranjenost van žarišta koje već postoji.. Sve su to faktori koje epidemiološka struka prati. Sasvim je sigurno da će Državno izborno povjerenstvo zajedno s HZJZ naći optimalni model koji neće ugroziti zdravlje građana. Naime i sada kada bi se svi zajedno pridržavali epidemioloških mjere zaustavili bi širenje virusa kao što smo to već jednom napravili. Međutim došlo je do jednog malog popuštanja, virus nam se vratio, virus nas je upozorio. Iz ovog svi moramo izvući lekciju da živimo u novom normalnom gdje je odgovorno ponašanje ključ uspjeha u borbi protiv koronavirusa, ustvrdio je Beroš.


Ministar zdravstva tvrdi da u Hrvatskoj nije na snazi švedski model borbe protiv koronavirusa,


– O nikako ne. Naša strategija je jasna, to komuniciramo sve mjere su jasne, one se planiraju sukladno o situaciji. Prema tome švedski model u ovim trenutku nije aktualan, ali u slučaju da dođe do daljnjeg povećanja broja oboljelih naš će odgovor biti nešto drugačiji, to je apsolutno sigurno jer smo u međuvremenu otkrili koje su rizične skupine koje moramo maksimalno štititi, a da mlađe radno sposobno stanovništvo manje obolijeva. Ali ako se ponašamo odgovorno, do širenja virusa ne može niti doći, zaključio je Beroš.