ZARAZA I DALJE PRIJETI

Vili Beroš o drugom valu koronavirusa: “Razmišljamo o blažim mjerama, sada smo spremniji i znamo više”

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Nastojat ćemo biti krajnje oprezni. Ako bi se dogodio sličan scenarij, dolazi u obzir da zatvaranje ne bi bilo u ovakvom obujmu. Uvijek je potrebno pratiti situaciju", poručio je Beroš“Kao ministar i član Stožera, građanin, ponosan sam na ove rezultate. Bez zajedništva nema uspjeha ni rezultata. Ovo je najveća kriza u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, velika ekonomska kriza. Naši su rezultati dobri”, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš za RTL Danas.


O drugom valu i građanima koji zazivaju da se mjere ublaže rekao je:


“Nije to razmišljanje bez razloga. Puno smo naučili o samom virusu, o načinima liječenja. U eventualni drugi val ušli bi puno pripremljeniji. Međutim, nije izvjesno hoće li virus mutirati. Navodim i dalje oprez i da treba promišljati o svakom koraku. Nastojat ćemo biti krajnje oprezni. Ako bi se dogodio sličan scenarij, dolazi u obzir da zatvaranje ne bi bilo u ovakvom obujmu. Uvijek je potrebno pratiti situaciju”, poručio je.
O situaciji u zdravstvenom sustavu ministar kaže:


“Zdravstveni sustav nije bio u poptunosti zatvoren. Sve ono što se neophodno trebalo raditi, radilo se. Činjenica je da je određeni opseg usluga bio prolongiran. Zdravstveni sustav je zaostao u tranziciji. Ova kriza mi je uzela dosta vremena. Vjerujem da ovi naši rezultati će biti dobar temelj da nas građani nagrade za povjerenje”, istaknuo je Beroš.


Na pitanje poznaje li ravnatelja Doma za starije u Splitu Ivana Škaričića, koji nije odgovarao za smrt 17 pacijenata odgovorio je:


“Površno ga znam. Ne znam nikakve detaljne elemente u radu.


Ono što se dogodilo je nešto što istražuje DORH. Slična događanja su se događala diljem Europe.


Ja s njim njisam razgovarao, međutim zdravstvena inspekcija je ispitala elemente postupanja i nije bilo evidentirano poteškoća i problema u obavljanju zdravstvene zaštite”, poručio je Beroš.