Afera Janaf

Ustavni stručnjaci o uplitanju u rad tužiteljstva: ‘Milanović radi grešku i hoda po samom rubu’

Zlatko Crnčec

Ne mogu baš reći da je Milanović prešao granicu, ali rubno možda jest. Jako hoda po rubu, drži ustavna stručnjakinja Sanja BarićZAGREB – Predsjednik Republike Zoran Milanović nastavio je jučer s napadima na DORH zbog toga jer u studenom prošle godine nisu uhitili prvog čovjeka Janafa Dragana Kovačevića kada mu je u prostorijama njegove tvrtke u Zagrebu, kako tvrdi DORH, poduzetnik Krešo Petek predao papirnate vrećice u kojima je bilo dva milijuna kuna.


– Tog dokaza sada nema ni blizu s onom snagom koju smo mogli imati da je ta operacija tada prekinuta. Ne. Još deset mjeseci je trajala istraga i praćenje. U tih deset mjeseci smo dobili ogromne, zapanjujuće podatke da je netko nekome obećao 100.000 kuna koje čak nisu ni predane. Što je to? Treba li za takav posao, za takav pristup poslu, netko odgovarati. Ili je i to tajno. Lava preskočiš jedino ako ideš prema King Kongu. Rekao sam, Pablu Escobaru. Ali nema toga. Taj ne postoji. Dakle ovo je bio King Kong, rekao je jučer Milanović novinarima na marginama konferencije Dan velikih planova.


Komentirajući Milanovićeve kritike na račun DORH-a, ustavni stručnjak Mato Palić smatra da »ni predsjednik Republike, ni premijer ni bilo tko drugi ne može DORH-u davati upute«.


Izražavanje stavova
– Predsjednik Republike po svojim ovlastima, čak ni po onoj širokoj ustavnoj formulaciji, nema apsolutno nikakvih ingerencija nad radom DORH-a. Što se tiče metodologije rada to je stvar DORH-a. I oni su sami odgovorni za ono što rade. Dakle nikakvi drugi subjekti nisu tu da bi propitivali metodu rada DORH-a, odnosno jesu li trebali reagirati odmah ili su trebali postupiti ovako kako su postupili i pustili da prođe još neko vrijeme. U tom je dijelu predsjednik Republike definitivno verbalno, ne svojim postupcima jer on nikakvih ovlasti nad DORH-om nema, radi grešku, rekao je Palić.


Ustavna stručnjakinja Sanja Barić smatra da je Milanović došao jako blizu rubu koji predsjednik Republike ne bi smio prijeći.


– On može izreći nešto poput – zabrinut sam, čini mi se, izgleda da cure podaci, odnosno nešto opće. Ali kada ulazi u pretjeranu konkretizaciju u odnosu na određeni slučaj, onda to može prijeći u sferu pretjeranog i neprihvatljivog miješanja. Načelno izražavanje stavova je dopušteno, tim više što predsjednik nema neke velike ovlasti. On po Ustavu brine o stabilnosti državne vlasti. Ovo nije izravno vezano uz to, iako je činjenica da u ovom slučaju ima puno neobičnih pojedinosti. Ne mogu baš reći da je Milanović prešao granicu, ali rubno možda jest. Jako hoda po rubu. Ali on doista ima jedan osebujan stil izražavanja koji je vrlo često sadržajno točan, ali način na koji on to iznosi je vrlo često preko granica dobrog ukusa, rekla je Barić.