Hrabra Zagrepčanka

Usred nevremena spasila osobu s invaliditetom iz tonućeg auta: “Skočila je bez razmišljanja”

Portal Novi list

Poplava u Zagrebu / Foto Pixsell

Poplava u Zagrebu / Foto Pixsell

Kad pomislite da nema dobrih ludi, dogodi se ovo. Žena je doslovno doplivala do Josipa, kazala je njegova supruga Vladimira.Mirna Mrčela sinoć je iz tonućeg automobila u podvožnjaku na Miramarskoj cesti u Zagrebu spasila zarobljenog čovjeka. Riječ je o Josipu Šimiću, osobi s invaliditetom, koji ima protezu na jednoj nozi.


Hrabra Zagrepčanka bez razmišljanja je skočila u vodu da ga spasi, čim je vidjela da je Šimić ostao zarobljen u svom automobilu.


“Šetala sam pse po kvartu i čula ženu da viče ‘izađi van’. Čovjek je tonuo u autu u podvožnjaku, a nije mogao otvoriti vrata. Pitala sam ljude jesu li zvali koga – jesu, ali ili bude zauzeto ili kažu da zasad nemaju nikog.


Isplivala s njegovom protezom
Onda sam zavezala pse, skinula tenisice, duksu i naočale i ušla u vodu. Doplivala sam do auta i pomogla sam mu da otvori vrata i on je izašao na krov auta i čekao vatrogasce, a ja sam isplivala s njegovom protezom jer čovjek nema nogu.


Auto više nije tonuo pa je bio siguran na krovu. Vatrogasci su došli za par minuta i izvukli ga”, opisala je Mirna Mrčela situaciju za N1.


Njezina je majka Nevenka također izvijestila o njezinu herojskom činu.


“Mama, samo da znaš, da se ne šokiraš od mog statusa. Prije sat vremena sam ušla plivati u Miramarsku da pomognem čovjeku koji je tonuo. Nije mogao otvoriti vrata. Ja sam mu pomogla i on je izašao na krov auta i čekao vatrogasce, a ja sam isplivala s njegovom protezom, jer čovjek nema nogu.


Pse sam bila zavezala za ogradu podvožnjaka. Vatrogasci su ga izvukli. Ja sam, evo, doma, oprala se u toploj vodi i OK sam. A i čovjek je OK”, opisala je majka poruku koju je dobila od kćeri, dodavši da je izrazito ponosna na humani čin svoje kćeri.


Kao u noćnim morama


Josip Šimić iznio je svoju priču za RTL.


“Stao sam, ali je auto sam od sebe nastavio dalje dok nije završio pod vodom i potonuo. Uspio sam nekako izaći van i popeti se na krov. Pomogla mi je jedna djevojka koja mi je dodala protezu i pomogla. Skočila je bez razmišljanja i beskrajno sam joj zahvalan”, ispričao je.


Tek je u subotu ujutro došao po auto nakon što je voda splasnula.


”Kad pomislite da nema dobrih ludi, dogodi se ovo. Žena je doslovno doplivala do Josipa”, kazala je njegova supruga Vladimira.


Dodala je da ju je nešto iza 1 sat ujutro probudio mobitel.


“Pokušala sam shvatiti što se događa. ‘Polovila’ sam riječi: ‘Policija, vaš muž je imao prometnu nesreću…’. Kao u noćnim morama u kojima nemaš snage govoriti, a vrištao bi.


Uspjela sam upitati je li živ. ‘Da, tu je, pokraj mene, samo je potpuno mokar, morate doći po njega…’. S olakšanjem sam čula i njegov glas. I dok sam kroz prozor taksija gledala potopljeni Zagreb, shvatila sam da me je bilo kakvo racionalno razmišljanje počelo napuštati.


Nema riječi za takvu hrabrost


Ovo nije godina u kojoj si postavljaš pitanje što se to događa i zašto se događa jer bilo kakav iole normalan odgovor izostaje. Zahvalan si što si živ i što su živi oni koje voliš. Zahvalan si za svako jutro koje dočekaš živ… Nemaš pojma kako ćeš sutra, ali sretan si kad sutra svane”, kroz suze je dodala.


Prije par dana su se vratili u kuću nakon potresa, sada ih pogodila poplava


“On je zajedno s autom bio potpuno pod vodom. Prednja vrata su se blokirala i nije ih mogao otvoriti. Uspio je nekako otvoriti stražnja i isplivati. Ta žena se doslovno bacila u vodu i doplivala do njega. Za to ne postoje riječi koje bi opisale takvu hrabrost i našu zahvalnost”, priča Šimićeva supruga Vladimira koja je još u šoku.


Toj obitelji je kuća teško stradala u potresu. Tek su se neki dan vratili u nju, a već jučer su opet morali spašavati svoj dom od poplave, javlja RTL.