NEMA JEDINSTVA

Umirovljenički glasovi opet će se rasuti: Treća dob u izbornu utrku ide s četiri stranke

Dražen Ciglenečki

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Silvano Hrelja i HSU su u Restart koaliciji, Lazar Grujić i SU prešli su iz lijevog tabora Miroslavu Škori. Natječu se još SHU u savezu s Reformistima, a BUZ je sastavio samostalnu listu. Tako će se umirovljenički glasovi opet rasutiZAGREB – U studenom prošle godine, čelnici četiri stranke koje pretendiraju zastupati interese hrvatskih umirovljenika, HSU-a, BUZ-a, DSU-a i USB-a, popisali su sporazum o suradnji, kao prvi korak prema ujedinjenju, »čime bi se izbjeglo raspršivanje glasova na izborima«. Ali, taj je dogovor pao već na prvom testu, predstojećim parlamentarnim izborima. Na njima se DSU i USB neće natjecati, BUZ je sastavio samostalnu listu, HSU se priključio Restart koaliciji, a još jedna umirovljenička stranka, SU koju vodi Lazar Grujić, na izborima je dio koalicije koju je okupio Miroslav Škoro. Tu je i SHU, koji se udružio s Narodnom strankom – Reformisti.


Doći će, dakle, ponovno do značajnog raspršivanje glasova populacije umirovljenika. Ali, u Sabor bi se, sudeći prema posljednjim anketama, opet, nakon 2015., mogle naći dvije stranke s umirovljenicima u nazivu, HSU i SU. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je treći na listi Restart koalicije u osmoj izbornoj jedinici i sigurno će se održati u parlamentu, a Grujića je Škoro stavio na drugo mjesto u sedmoj jedinici, u kojoj anketa agencije Promocija plus Domovinskom pokretu i partnerima prognozira dva čvrsta mandata.


Hrelja, iz čije su stranke potekle praktično sve umirovljeničke opcije, ističe da ne osjeća nikakvu odgovornost za propast projekta ujedinjenja.


Podržali Milanovića
– Mi smo im predložili ujedinjenje pod barjakom HSU-a, da svi ostali ugase svoje stranke i dobiju mjesta potpredsjednika u HSU-u, kako bismo prestali zbunjivati birače, ali su to oni odbili. Nismo se mi kao parlamentarna stranka mogli prikloniti nekima koji u cijeloj Hrvatskoj nemaju ukupno deset općinskih vijećnika. Osim toga, mi smo radili, predlagali zakone, a oni su samo pričali o zajedništvu. Suradnje na takav način jednostavno nije moglo biti, nismo više s njima imali o čemu razgovarati, odrješit je Hrelja.
Jedno od većih iznenađenja procesa slaganja izbornih lista je Grujićev savez sa Škorom. Lider SU-a je, naime, izraziti ljevičar i podupiratelj SDP-a i predsjednika Zorana Milanovića. Grujić nije prošle godine želio potpisati spomenuti sporazum jer, kaže, nije mu prihvatljiv pristup da netko od postojećih predsjednika stranaka umirovljenika bude na čelu nove.


– Nisam bio za to da Hrelja ili ja budemo predsjednici ujedinjene stranke umirovljenika, zalagao sam se da to bude neko novo lice sa svježim idejama, rekao nam je jučer Grujić.


Ispričao nam je kako je došlo do toga da je on završio sa Škorom, u potpunosti promijenio svjetonazorsku stranu na političkoj sceni.


– Podržali smo Milanovićevu predsjedničku kandidaturu i tri i pol godine smo, na njihovu inicijativu, načelno razgovarali sa SDP-om o nastupu na izborima za Sabor. Nismo mi ništa tražili, ali oni su nam rekli da će SU biti parlamentarna stranka. Na kraju su nam, međutim, ponudili sedmo mjesto na listi, s kojeg bismo teško ušli u Sabor. Stoga smo započeli pregovore s gospodinom Škorom i to temeljem naših sedam načela, koja je podržao i Milanović prije nego što smo mu dali potporu na izborima za predsjednika Republike.


Škoro i njegovi suradnici dva su dana razmatrali ovih sedam načela u interesu umirovljenika i onda su nas pozvali i kazali nam da ih prihvaćaju. Mi smo ulaskom u koaliciju pokrili Domovinskom pokretu lijevi dio političkog spektra i od tada je krenuo uzlazni trend njihove popularnosti, rekao nam je Grujić.


Strogi dogovor


U Saboru će se, naglašava, strogo držati dogovora i neće sa svojim mandatom pretrčati niti jednom političkom bloku, u svrhu formiranja parlamentarne većine.


– Dio smo tima Domovinskog pokreta i nećemo solirati. Ne dao Bog da mi se poremeti pamet u tom smjeru. Dao sam riječ Škori, koji je u dva navrata vrlo oštro reagirao kada su mu Zlatko Hasanbegović i Hrvoje Zekanović zaprijetili da će razvrgnuti s njim koaliciju ako mene ne makne. Rekao im je da Grujić ostaje, a da oni, ako to žele, mogu ići. Nema šanse da u Saboru napustim Škoru kako bih, recimo, pomogao SDP-u, premda mi je srce i dalje na lijevoj strani, poručuje predsjednik SU-a.


Grujić se, tvrdi, neće gurati kako bi bio ministar, ali »SU želi imati jedan resor u budućoj Vladi i imat ćemo ga«.


Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika, koji je u Sabor 2015. ušao s Domoljubnom koalicijom, uvjeren je, međutim, da će Grujić prevariti birače i postupiti kao 2016. Kažimir Varda, koji je kao zastupnik HSU-a mandat osvojen na listi Narodne koalicije odnio Vladi Andreja Plenkovića.


– Sto posto, Grujić će biti žetončić. On je sigurno veći SDP-ovac od Davora Bernardića, mrzi sve što je hrvatsko. No, Lazar je i trgovac, pa je sada koalirao sa Škorom, čim mu je ovaj ponudio na listi mjesto s kojega može u Sabor. Ali, ne osjeća on nikakvu lojalnost prema Škori. Lazar Grujić nam svima još duguje objašnjenje kako se 1993. umirovio jer je bio stoposto nesposoban za posao u poljoprivredi, a nikad se on poljoprivredom nije bavio, rekao nam je Špika, koji je prvoplasirani na listi BUZ-a u prvoj izbornoj jedinici, s mršavim šansama za mandat.