Pokosila je žutica

Uginula medvjedica Mirna ZOO, legenda Utočišta za medvjede u Kuterevu

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Prema nalazima prof. dr. Đure Hubera, našeg vrhunskog stručnjaka za velike zvijeri, Mirna ZOO je uginula od žutice na koju su neotporne medvjedice starije životne dobi.KUTEREVO Jedna od najpopularnijih medvjedica među posjetiteljima Utočišta za medvjede Mirna ZOO uginula je jutros u 38. godini života. Vijest sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva, koliko je bio zanimljiv životni put toga stvorenja. Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka ukratko ga je prepričao.


– Mirna ZOO okoćena je u Mađarskoj i kao višak ubrzo prebačena u osječki zoološki vrt. Počeo je rat pa je medvjedica našla novi dom u Marincima nadomak Rijeke. Sljedeća životna etapa bio je ZOO u Splitu, ali je zbog loših životnih uvjeta ubrzo prebačena kod nas u Kuterevo. Odatle Mirni i drugo ime: Mirna ZOO jer je promijenila tri zoološka vrta. Kod nas se dobro snašla i ubrzo postala miljenica posjetitelja. Do nedavno je bila čila, okretna i u punoj snazi.


Prema nalazima prof. dr. Đure Hubera, našeg vrhunskog stručnjaka za velike zvijeri, Mirna ZOO je uginula od žutice na koju su neotporne medvjedice starije životne dobi.
Tako se Utočište za medvjede u Kuterevu sada svelo na osam medvjeda. Mirna ZOO promijenila je najviše staništa od svih medvjeda u Hrvatskoj. Još nema pouzdanih vijesti hoće li njezin brlog zauzeti novi stanar, mali medvjedić Matija pronađen zimus u Gorskom kotaru. Matija se trenutno nalazi u zagrebačkom ZOO vrtu, njegovo stanje prate stručnjaci koji se boje za njegovu sudbinu jer je mališan vrlo boležljiv.