Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj u 24 sata 1.096 novih slučajeva Covida-19, preminulo je 10 osoba

Portal Novi list, Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Tijekom jutra iz županija pristižu podaci o novim slučajevima, a najteže je stanje, ponovo, u ZagrebuU posljednja 24 sata zabilježeno je 1.096 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je deset osoba. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je njih ukupno 4.844, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Među njima je 530 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 24.761 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 355 preminulo.
Ukupno se oporavilo 19.562 osoba, od toga 475 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 20.389 osoba.U petak 1.131 slučaj


U Hrvatskoj je u petak bio zabilježen novi rekord u broju zaraženih koronavirusom: utvrđen je bio 1.131 novi slučaj u 24 sata. Jedna je osoba umrla. U petak je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosio 4.233, od čega je 505 pacijenata na bolničkom liječenju.


Na respiratoru su 24 pacijenta.


Tijekom jutra iz županija pristižu podaci o novim slučajevima, a najteže je stanje, ponovo, u Zagrebu.


31 novozaražena osoba u PGŽ


U PGŽ je danas 31 novozaražena osoba. Deset osoba je ozdravilo. Ukupno je u PGŽ 153 aktivnih slučajeva Covida-19.


U samoizolaciji je 535 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je ukupnmo 469 osoba, doznaje se iz Stožera civilne zaštite PGŽ.


U protekla 24 sata u KBC Rijeka je smješteno 12 Covid pozitivnih pacijenata. Od tog broja 8 osoba je na skrbi u Klinici za infektivne bolesti.


U Centralnom respiracijskom centru nalaze se 4 bolesnika, od kojih je 1 na respiratoru, izvijestili su iz KBC-a Rijeka.


13 pozitivnih u Istri


Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 202 uzoraka briseva na COVID-19 i potvrđeno je 13 pozitivnih osoba.


Kod 5 osoba radi se o bliskom obiteljskom kontaktu, već poznata pozitivna osoba. U 5 slučajeva epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Republika Italija, Grad Zagreb, Rijeka). Za 3 osobe je u tijeku epidemiološka obrada.


Izliječene su 2 osobe.


Trenutno je 32 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba u ovoj županiji, a u mjerama samoizolacije nalazi se 178 osoba.


387 novooboljelih u Zagrebu


U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 387 novooboljelih od Covida-19, a za 1040 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.


U protekla 24 sata u NZJZ je provedeno 1385 testiranja na SARS-CoV-2.


Među novih 387 slučajeva zaraze koronavirusom, 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije.


Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti.


Obrada za 74 osobe je još u tijeku. Od navedenih osoba, šest je zdravstvenih djelatnika.


U posljednja 24 sata NZJZ je zaprimio obavijest iz domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba o jednom pozitivnom korisniku, jednom nezdravstvenom djelatniku i jednoj zdravstvenoj djelatnici iz ustanove za njegu u kući.


Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola.


Mjera samoizolacije određena je za 246 učenika i četiri učitelja osnovnih te 357 učenika srednjih škola.


U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba.
Trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji, priopćili su iz NZJZ .Dr. Andrija Štampar“.


Također, podsjećaju da je radno vrijeme drive-in testiranja subotom od 8,00 do 12,00 sati, a nedjeljom od 8,00 do 10,00 sati. Napominju da se osobe koje dolaze s uputnicom liječnika obiteljske medicine vikendom i blagdanima primaju isključivo uz prethodnu narudžbu putem adrese elektronske pošte [email protected].


104 u Splitsko-dalmatinskoj


Na području Splitsko-dalmatinske županije, u protekla 24 sata su 104 novooboljele osobe od Covida-19, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.  Ukupno je obrađeno 727 testova.


Među 104 novozaraženih koronavirusom, iz Splita je 37 osoba, dvanaest iz Sinja,  deset iz Kaštela,  osam iz Trilja, šest iz Solina,  po četiri iz Imotskog, Dicma i Podstrane, po tri iz Muća i Otoka, po dvije iz Trogira, Hrvaca  i Podbablja, te po jedna osoba iz Hvara, Omiša, Vrgorca,  Dugopolja, Marine Segeta i Zagvozda.


Od ukupnog broja novozaraženih,  66 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno je 1601 osoba u samoizolaciji.


U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 29 Covid pozitivnih osoba, od kojih su četiri na respiratoru, i to tri  iz Splitsko-dalmatinske županije i jedna iz Dubrovačko-neretvanske županije.


82 u Krapinsko-zagorskoj


Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata zabilježena su 82 slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


Od 159 uzoraka uzetih 15. listopada, ukupno je dobiveno 57 negativnih i 86 pozitivnih nalaza, među kojima je pet pozitivnih nalaza od osoba s prebivalištem izvan područja Krapinsko-zagorske županije koji su na uzimanje brisa došli u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana.


Još uvijek se čekaju rezultati 16 uzoraka od 15. listopada te 195 uzoraka od 16. listopada.


U posljednja 24 sata ozdravile su 24 osobe te je trenutno aktivan 431 slučaj zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije 431. U samoizolaciji se nalazi 1.659 osoba.


95 u Osječko-baranjskoj županiji


U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je 95 novozaraženih koronavirusom, najviše u Osijeku, a više od dvije tisuće osoba u Županiji je u samoizolaciji, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


U laboratorijima za mikrobiologiju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC) i županijskog Zavoda za javno zdravstvo obrađeno je ukupno 378 uzoraka, od kojih je 95 bilo pozitivno na koronavirus.


Novopozitivne osobe su iz 32 naselja na području županije.  Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalaze 53 pacijenta oboljela od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru, navodi Stožer.


Ističu da su u osječkom KBC-u oboljela 23 liječnika i 38 medicinskih sestara, dok je u samoizolaciji 14 liječnika i 12 medicinskih sestara.


U Općoj županijskoj bolnici Našice pozitivno je sedam djelatnika, 14 je u samoizolaciji, a u bolnici su hospitalizirana dva pacijenta oboljela na COVID-19.


U domovima zdravlja Osječko-baranjske županije pozitivno je ukupno devet djelatnika, a 14 je u samoizolaciji, dodaju u Stožeru.


62 u Međimurskoj


U posljednja 24 sata na području Međimurske županije potvrđena su 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zabilježeni su i prvi slučajevi u jednom domu za starije i nemoćne, izvijestio u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


„Od jučer uzetih, neobrađenih 148 uzoraka, 62 nalaza je pozitivno, dokazan je virus u mikrobiološkom laboratoriju ZZJZ MŽ kod tri osobe iz drugih županija te je potvrđen i jedan slučaj osobe pozitivne na COVID 19 virus u Zagrebu, a koja se zbog mjesta prebivališta statistički vodi pod Međimursku županiju”, stoji u izvješću Stožera.


Danas do 11 sati uzeto je 496 uzoraka od čega je 198 nalaza negativno, a 298 u obradi. Ujedno je to i najveći broj testiranih u jednom danu od početka pandemije, priopćili su.


Zabilježen je i prvi slučaj pozitivnih osoba u jednom domu za starije i nemoćne osobe kod korisnika i djelatnika ustanove, a u tijeku je testiranje svih zaposlenika i korisnika te su posjete zabranjene.


Trenutno je 231 aktivan slučaj zaraze na području županije, a sedamnaest osoba se oporavilo.


45 u Varaždinskoj županiji


U Varaždinskoj županiji 45 je novozaraženih koronavirusom, a tijekom protekla 24 sata testirano je 285 uzoraka, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


U 33 slučajeva radi se o bliskim obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 12 osoba izvor zaraze nepoznat. Kod tri osobe radi se o osobama starije životne dobi, sedam ih je školske i predškolske dobi, a ostali su radno aktivno stanovništvo, javljaju iz Stožera.


Tri nove osobe su hospitalizirane, a zbog novih slučajeva zaraze pojedina su razredna odjeljenja prebačena na online nastavu u jednoj srednjoškolskoj i trima osnovnoškolskim ustanovama. Dodatno je bilo postupanje i u jednom dječjem vrtiću, a u samoizolaciji je i jedan tim obiteljske medicine.


U posljednja 24 sata evidentirano je 14 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 214. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 17 osoba s težom kliničkom slikom, a na liječenju kod kuće 197 osoba.


U Bjelovarsko-bilogorskoj 29


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je 29 novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


Među novozaraženima je s područja Bjelovara 19 osoba, tri su iz Čazme, po dvije novozaražene osobe su s područja Daruvara i općine Veliki Grđevac, a po jedna iz Garešnice, Grubišnog Polja i općine Rovišće. Jedan novozaraženi je zdravstveni djelatnik.


U posljednja 24 sata u županiji je umrla jedna starija osoba  zaražena koronavirusom. Sedmi je to smrtni slučaj na području županije vezan uz COVID-19.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 99 aktivnih slučajeva Covida-19, a u samoizolaciji su 533 osobe, priopćeio je županijski Stožer civilne zaštite.


38 slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Izliječeno je 20 osoba – 12 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Konavala i jedna iz Kule Norinske.


24 u Zadarskoj


U Zadarskoj županiji 24 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u većini je riječ o kontaktima već oboljelih osoba dok se za ostale utvrđuju kontakti i kretanja, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.


Po osam je novooboljelih iz Zadra i Sukošana, dvoje ih je iz Privlake, a po jedna osoba iz Benkovca, Nina, Novigrada, Poličnika, Škabrnje i otoka Vira.


Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213 uzoraka, u samoizolaciji je 376 osoba, a aktivni nadzor je istekao za njih 7976.


Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar je hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru, četvero s lakšim simptomima liječi se u Specijalnoj bolnici Biograd.


19 u Brodsko-posavskoj županiji


U protekla 24 sata u Brodsko-posavskoj županiji je 19 novozaraženih koronavirusom, a među oboljelima je i jedna osoba s područja Bosne i Hercegovine, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


U županiji je u ovom trenutku ukupno 60 osoba pozitivno na koronavirus, među kojima je 10 osoba u bolnici, a jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije zbog preventivnog smanjenja širenja zaraze trenutno je 490 osoba, što je 71 osoba više u odnosu na protekli dan.


Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji evidentirano je 730 osoba pozitivnih na koronavirus.


12 u Požeško-slavonskoj županiji


Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je u subotu da je u protekla 24 sata u županiji 12 novooboljelih od Covida-19.


U županiji su u ovom trenutku ukupno 93 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 11 pod nadzorom liječnika u bolnici. Pod mjerom samoizolacije u toj županiji trenutno je 349 osoba.


27 noovoboljelih u Sisačko-moslavačkoj


U Sisačko-moslavačkoj županiji je 27 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.


Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Kutine, pet osoba s područja grada Siska, četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja grada Hrvatske Kostajnice, jednoj osobi s područja grada Gline, te jednoj osobi s područja općine Lekenik


31 pozitivna osoba u Vukovarsko-srijemskoj


U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19.


Ta brojka uključuje: 10 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 2 iz Cerne, 2 iz Ivankova, 2 iz Novih Jankovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Otoka, 1 iz Starih Mikanovaca, 1 iz Iloka, 1 iz Štitara, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Pačetina, 1 iz Bršadina, 1 iz Babine Grede, 1 iz Antina, 1 iz Nuštra i 1 iz Privlake.


Preminulih osoba nema.


14 novih u Karlovačkoj


U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, tri muškarca i jedanaest žena.


Od ukupno oboljelih osoba njih pet korisnici su domova za starije i nemoćne osobe. Od ostalih devet osoba, šest osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca i po jedna osoba iz Draganića, Kamanja i Tounja.


Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 624 osobe.


7 zaraženih u Koprivničko-križevačkoj


Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je o sedam novih slučajeva bolesti covid-19.


Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 69 slučaja, tri osobe su oporavljene od bolesti covid-19, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.


Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 313 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 165 osoba.