Novi podaci

U Hrvatskoj 30 novooboljelih: “To ne znači da je situacija značajno pogoršana”

Hina

Foto pool Cropix PIXSELL

Foto pool Cropix PIXSELL

Broj novooboljelih raste, ali ne raste eksponencijalno, rekao je BerošU Hrvatskoj je trenutno 30 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak, istaknuvši da to ne znači da je epidemiološka situacija značajno pogoršana.


“Prema mojim spoznajama u ovom trenutku imamo 30 novooboljelih u Hrvatskoj. To ukazuje na potrebu da i dalje budemo oprezni, ali ne znači da je epidemiološka situacija u ovom trenutku značajnije pogoršana”, rekao je Beroš prilikom posjete splitskom KBC-u.


Broj novooboljelih ne raste eksponencijalno


Broj novooboljelih raste, ali ne raste eksponencijalno, dodao je. S epidemiološkog aspekta značajna je činjenica da u jednom objektu imamo 10 oboljelih jer, tvrdi, nije svejedno je li 10 oboljelih vezanih za jedno mjesto ili je 10 oboljelih u različitim gradovima. “Ovo je bolja epidemiološka situacija”, ustvrdio je.
Poručio je da je pojava novooboljelih u skladu s očekivanjima s obzirom na to da je virus još uvijek prisutan. Dodao je da sve zdravstvene ustanove moraju imati pripremljene kapacitete jer smo se otvorili turizmu i jer se mogu pojaviti nova žarišta. “Moramo biti spremni”, poručio je Beroš.


“Svjedočimo tome da imamo određeni broj novooboljelih u zadnjih nekoliko dana, međutim, bez obzira na to treba reći da smo po broju aktivnih slučajeva sa Slovenijom na začelju Europe”, rekao je.


Naša epidemiološka situacija je i dalje dobra, ali to ne znači da se možemo opuštati jer je oprez i dalje potreban, tvrdi ministar.


Ono što je značajno, ističe, je da od jutros nema detektiranih novooboljelih u Zadru, svi novooboljeli su u dobrom kliničkom stanju, jedan od njih je imao temperaturu, a nitko u ovom trenutku nema kliničkih simptoma.


Podaci Nacionalnog stožera


U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najviše zaraženih, po 12, je u Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite.


“Trenutno je potvrđeno ukupno 2.366 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 30 novih slučajeva”, priopćio je Stožer.


Jedna novooboljela osoba je iz Istarske županije i jedna iz Brodsko-posavske županije. Dvije novooboljele osobe su iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvije iz Zagrebačke županije. Po 12 novooboljelih je iz Grada Zagreba i iz Osječko-baranjske županije.


Ukupno 2.142 osobe su se oporavile.


Nema pacijenata na respiratoru, bolnički se liječi 16 osoba, a ukupan broj preminulih je i dalje 107.


Do sada je testirano 73.093 osoba, od toga 347 u posljednja 24 sata.