Koronavirus

U Hrvatskoj 212 slučajeva, 3 umrlih: 8 zaraženih u PGŽ, oboljela i korisnica doma za starije u Rijeci

P. N.

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zaražena je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred, zbog prevencije, ide u samoizolaciju, a oboljela je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci što se upravo epidemiološki istražujeU Primorsko-goranskoj županiji danas je osam novozaraženih. Četiri novoboljele osobe su iz doma za starije u Delnicama, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj ustanovi narastao na njih 65.


Jedan je korisnik doma zbog pogoršanja simptoma prebačen u riječku bolnicu. Ukupno je dosad u KBC-u Rijeka hospitalizirano šest osoba iz delničkog doma.


Ostali novozaraženi su kontakti prethodno zaraženih osoba: jedna osoba je učiteljica iz Ravne gore pa jedan razred, zbog prevencije, ide u samoizolaciju, a jedna je korisnica jednog malog doma za starije u Rijeci što se upravo epidemiološki istražuje.
Danas je 5 ozdravljenih osoba i 445 osoba u samoizolaciji.


212 novih slučajeva u Hrvatskoj


U posljednja 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.333.


Među njima je 271 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata.


Tri osobe su preminule. Od posljedica koronavirusa u posljednja 24 sata umrle su dvije žene, jedna u Dubrovniku i jedna Zagrebu, te muškarac u Zadru.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 16.007 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 269 preminulo, ukupno se oporavilo 14.405 osoba, od toga 102 u posljednja 24 sata.


U samoizolaciji je trenutno 9.257 osoba.


Do danas je ukupno testirano 289.024 osoba, od toga 4.575 u posljednja 24 sata.


 


U Virovitičko-podravskoj županiji 8 novooboljelih


 


Na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 24 sata osmero je novooboljelih od korona virusa, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


Među novooboljelima su i majka s novorođenim djetetom koji su u samoizolaciji i kontakt su ranije inficiranog. Još troje dolazi iz samoizolacije ranije zaraženog, a za preostalo troje novozaraženih se epidemiološki utvrđuje gdje su se inficirali korona virusom.
Svi imaju blaže simptome bolesti, naveli su iz županijskog Stožeru.
Muškarac star 75 godina umro je u KBC Osijek. Uz koronu imao je i brojne komorbiditete.
U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano petero COVID-19 pacijenata.


U samoizolaciji se nalazi 257 osoba. U KBC-u Osijek su četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije.


23 pozitivne osobe u Vukovarsko-srijemskoj


U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 23 nove pozitivne osobe na COVID-19 (17 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Ivankova, 1 iz Drenovaca i 1 iz Posavskih Podgajaca s dugotrajnim boravkom u našoj županiji, a sa prebivalištem izvan županije).


Preminulih osoba nema.


1 novi slučaj u Istarskoj


U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 323 uzoraka briseva (185 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.


Izliječena je jedna osoba. Trenutno je šest aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 76 osoba.


4 zaražene u Sisačko-moslavačkoj


U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19.


Jedna osoba je s područja grada Siska te je poznat izvor zaraze, jedna osoba je s područja općine Lekenik i u tijeku je epidemiološka obrada.


Dvije osobe su s područja općine Topusko i poznat je izvor i mjesto zaraze, one predstavljaju dio oboljelih u epidemiji zarazne bolesti COVID-19 koja je zahvatila mali privatni obiteljski dom za starije i nemoćne.


U tom domu dosad je oboljelo 7 osoba i to 4 korisnice i 3 djelatnice doma.


4 oboljela u Koprivničko-križevačkoj


Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je o četiri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.


Jedna je osoba proglašena zdravom, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je deset aktivnih slučajeva bolesti COVID-19.


Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 210 slučajeva bolesti COVID-19.


33 nova slučaja u Zagrebu


U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata zabilježena su 33 slučaja novooboljelih osoba nakon 794 testiranja na koronavirus, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.


Među zaraženima su učenik i učiteljica u osnovnoj školi.


Devet je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 20 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, jedna je osoba došla iz Bosne i Hercegovine, jedna je povratnik s godišnjeg odmora, a kod dvije je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije.


Posljedično tome, za 145 osoba izrečena je mjera samoizolacije.


U domovima za starije i nemoćne osobe u Zagrebu nije bilo novooboljelih osoba.


Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod učenika i učiteljice osnovnih škola te je mjera samoizolacije određena za 19 učenika i četiri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 83 učenika.


Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 321 aktivan slučaj, a 1.826 osoba je u samoizolaciji.


12 pozitivnih u Osječko-baranjskoj


Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 206 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novozaražene osobe imaju boravište na području Općine Vuka, tri Grada Đakova, a po jedna na području Grada Osijeka te općina Čepin, Drenje, Strizivojna i Šodolovci.


Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika u samoizolaciji


Zamjenici dubrovačkog gradonačelnika Jelki Tepšić određena je samoizolacija zbog kontakata s osobom pozitivnom na koronavirus, a koja nije službenik Grada Dubrovnika, izvijestili su u subotu iz dubrovačke Gradske uprave.


Ističu kako Tepšić nema simptome, ali će sukladno uputi epidemiologa u samoizolaciji biti do 8. listopada. Prethodno su od početka pandemije u samoizolaciji bili gradonačelnik Mato Franković, druga mu zamjenica Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.


U petak 223 nova slučaja


U petak zabilježena su 223 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 5.414 osoba.


Trenutno najveće žarište u Hrvatskoj je Dom za starije osobe u Delnicama, gdje je zaraza dosad potvrđena kod 61 osobe.


Capak vjeruje u završetak priče na proljeće


Krunoslav Capak sinoć je na RTL-u izjavio da je broj oboljelih u padu, unatoč većem broju testiranja. Vjeruje da do karantene više neće dolaziti.


”Šire cijepljenje ne možemo prije proljeća očekivati. Za mene je to najvjerojatnije završetak priče s koronavirusom, a to je cijepljenje šire populacije. Ja se nadam da ćemo to na proljeće uspjeti ostvariti. Po meni taj kolektivni imunitet ne možemo steći prije kraja proljeća sljedeće godine, a evo srećom dobre vijesti da bi cjepivo moglo tada”, smatra Capak.