Vremenska prognoza

U Alpe stiže obilan snijeg, već za vikend pahulje moguće i na Učki!

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Temperature zraka u kratkom roku snizit će se i do 10 °C ispod prosječnih za doba godine, najavljuju u Istrametu



Nakon današnje obilne kiše, vrlo nepovoljne vremenske prilike nastavljaju se duž Jadrana i sutra ujutro, nakon čega slijedi smirivanje. No, već u petak nam stiže novi kišni val sa zapada, a krajem dana će se spustiti hladni zrak sa sjevera Europe, najavljuje meteorologinja televizije N1 Tea Blažević.


“To bi u danima vikenda, u nedjelju, da budem preciznija, moglo rezultirati prijelazom kiše u snijeg, na našim najvišim vrhovima planina, poput Dinare i Velebita. Bio bi to prvi ovosezonski snijeg”, najavljuje meteorologinja Blažević.


Temperaturni šok


S njenom se prognozom slažu i u Istrametu. No, oni očekuju snijeg i na Učki.




“Evo nam prvih tragova snijega na meteorološkim kartama u najvišem gorju krajem nedjelje! Na 850 hPa (1500 m.n.v.) ICON predviđa -1 °C što je dovoljno za pahulje čak i na Učki!”, objavili su na Facebooku.


Kasnije su detaljnije pojasnili kako nas glavnina oborina očekuje u petak, ali nestabilno će se zadržati i za vikend, kada slijedi izražen pad temperature zraka.


“Razmjerno topla zračna masa uz temperature na plohi od 850 hPa (1500 m.n.v.) u našem dijelu Europe zadržavat će se do prvih sati subote kada stiže izražena hladna fronta sa sjevera Europe.


Temperature zraka u kratkom roku snizit će se i do 10 °C ispod prosječnih za doba godine!


U Alpama snježna sezona


Zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak i bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena. Vikend će tako obilježiti značajno niže temperature zraka u odnosu na protekle dane, što će za mnoge biti pravi “temperaturni šok”, jer će posebice na kontinentu trebati deblja odjeća.


Zahladnjenje će još izraženije biti u gorju, naročito u najvišim predjelima gdje bi prema trenutnim prognostičkim modelima početkom novog tjedna mogla čak i zasniježiti!


U Alpama će početi snježna sezona, pošto se u višim predjelima očekuje i do metar pokrivača”, najavljuju u Istrametu.



Ništa od babljeg ljeta


Premda su prognoze prije desetak dana sugerirale kako ćemo ove godine uživati u babljem ljetu, od njega, izgleda, neće biti ništa.


“Nakon izraženijeg pada temperatura, povratak vrlo toplog i vrućeg vremena nije izgledan”, piše Istramet.


Pozivajući se na podatke Meteoadriatica HR Vrijeme, pak, najavljuje pojavu snijega u najvišem gorju već tijekom subote u ranojutarnjim satima.