Za siguran i legalan pobačaj

Tri hrabre žene progovorile o svom iskustvu pobačaja: “Pričamo o tome baš da skinemo stigmu”

Portal Novi list

Foto Martina Šalov, Igor Dugandžić, privatna arhiva

Foto Martina Šalov, Igor Dugandžić, privatna arhiva

Podijelile su iskustva iz bolnica, probleme s kojima su se srele od prvog odlaska do same usluge pobačaja na zahtjevAnamaria Ružak, Ana Kolar i Marinella Matejčić jučer su, na Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj, govorile o svojim iskustvima prekida trudnoće. Razgovor je organizirala Platforma za reproduktivnu pravdu u sklopu kampanje 10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava.


Tri žene koje dijele jedno zajedničko iskustvo, ali različite razloge, osjećaje i razmišljanja odlučile su javno govoriti o životnim okolnostima te ekonomskim i socijalnim razlozima zbog kojih su donijele odluku o pobačaju.


Podijelile iskustva


Podijelile su iskustva iz bolnica, probleme s kojima su se srele od prvog odlaska do same usluge pobačaja na zahtjev – poput  zdravstvenih radnika i radnica koji su propitkivali njihovu odluku i manjka privatnosti.
Govorile su o drugim ženama koje su susrele u bolničkim čekaonicama i sobama, s kojima su se solidarizirale i dijelile podršku ili naišle na osudu. Svojim pričama su pokazale kako neće dopustiti da pobačaj ostane tema o kojoj žene šapuću u potrazi za informacijama o zahvatu ili dok prikupljaju novac kako bi mogle pobaciti.


Njihovo iskustvo možete pogledati u priloženom videu.“O pobačaju su u zadnje vrijeme govorili svi – političari uoči izbora, Crkva i neokonzervativne udruge, liječnici zaposleni u javnim bolnicama u kojima se priziv savjesti institucionalizirao, ministar zdravstva najavljujući novi zakon.


Razlozi tome su jasni – radi se o važnom političkom, društvenom i zdravstvenom pitanju te će rasprave o pobačaju uvijek biti prisutne u javnosti.


Upravo zato i znamo koje posljedice za zdravlje i život žena ima donošenje zakona koji nastoji što više otežati pravo na ionako već nedostupnu zdravstvenu uslugu. Znamo i da je posramljivanje žena koje su pobacile ili žele pobaciti jedno od sredstava kojim ih se nastoji ušutkati”, poručuju iz Platforme za reproduktivnu pravdu.


Žene glasno progovorile


Jučer su o pobačaju glasno progovorile žene.


“Svjesne smo da u okruženju u kojem nam se svakodnevno pokazuje kako naši životi nisu važni, a postupke i odluke o kojima nam ovisi zdravlje i egzistencija nastoji se na sve načine stigmatizirati, o pobačaju i kršenju prava pacijentica nije lako govoriti. Ali svaki glas dio je borbe za siguran, dostupan i besplatan pobačaj, borbe za reproduktivna prava i kvalitetan zdravstveni sustav.


Reproduktivna prava neodvojiva su od socijalnih prava – nedopustivo je da pravo na pobačaj, dostojanstvenu i sigurnu trudnoću i porod ili redovitu ginekološku skrb bude dostupno samo onim ženama kojima ekonomsko-socijalni status dopušta da za navedene zdravstvene usluge plate kada ih zatrebaju.


Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentice”, dodaju iz Platforme.Zato pozivaju žene da s njima podijele svoja iskustva o pobačaju i drugim načinima narušavanja reproduktivnih prava.


“O odbijanju pregleda, nedostatku ginekoloških usluga, plaćanju ultrazvuka kod ginekologa/ica koje imaju ugovor s HZZO-om bez računa i dokaza, zlostavljanja tijekom poroda i prilikom postupaka medicinski potpomognute oplodnje, diskriminaciji mlađih žena prilikom odlazaka na redovne ginekološke preglede se govori ili malo ili nimalo – a jednako su bolna i važna.


Nemojmo pristati da naša iskustva (p)ostanu normalizirana praksa u zdravstvenim ustanovama, a naša prava samo predmet rasprava”, poručuju iz Platforme za reproduktivnu pravdu