POSTROŽENE MJERE

Žarišta zaraze su noćni klubovi u Novalji, Makarskoj, Vodicama i Viru: Inspektori ih mogu zatvoriti

P. N.

Ukoliko se utvrdi izvor zaraze u bilo kojem objektu postoji mogućnost da sanitarni inspektor zatvori i taj objekt. To je privremena mjera", rekao je Krunoslav CapakZAGREB – Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio je postrožiti mjere u noćnim klubovima i to na način da će biti snažno preporučeno zatvaranje klubova koji rade u zatvorenom prostoru.


“Mi jesmo jučer malo promijenili preporuke za rad noćnih klubova. Dali smo snažnu preporuku da se zatvoreni dijelovi klubova zatvore. Nema plesnih podija, tamo se trebaju postaviti stolovi s razmacima.


Inspekcija Civilne zaštite će to kontrolirati, odsad i sanitarna inspekcij. Dat ćemo i dodatno pojašnjenje temeljem kojega će sanitani inspektor i epidemiolog moći zatvoriti klub na neko određeno vrijeme dok se ne provedu neke mjere i ne testiraju svi djelatnici. To će se raditi samo ako će se utvrditi da je klub izvor zaraze.
Ukoliko se utvrdi izvor zaraze u bilo kojem objektu postoji mogućnost da sanitarni inspektor zatvori i taj objekt. To je privremena mjera”, rekao je Krunoslav Capak i kazao odgovarajući na novinarsko pitanje kako zasad nema među zaraženima osoba koje su bile na proslavi Oluje u Kninu ili na Sinjskoj alci.


Na pitanje koliko je stranih državljana zaraženo, a koliko ih se zarazilo u Hrvatskoj i otišlo u svoje zemlje, Capak je kazao kako postoji sustav obavještavanja prema kojemu se zemlje obaviještavaju o izvoru zaraze.


“Mi smo u zadnjih 10 dana dobili 28 prijava, najviše iz Austrije, slijede Italija, Češka i Slovenija. Poduzeli smo sve što smo trebali. Nismo dužni raditi ništa temeljem objava na raznim portalima, ali jesmo ipak pitali no nismo dobili odgovore.


Imamo zaraženih stranih državljana, ne znam točan broj. Radi se broju koji je sigurno manji od 15”, kazao je Capak, koji je zatim konkretizirao gdje se nalaze noćni klubovi u kojima je zabilježena zaraza.


“Žarišta su vezana uz svega tri grada na obali, a danas nam se pojavio i jedan otočić na jadranskoj obali. Slobodno mogu reći da su to klubovi u Novalji, Makarskoj, Vodicama i danas se pojavio Vir.”