Koronavirus

Stižu podaci po županijama: Novi slučajevi potvrđeni u Zagrebu, Vukovaru, Zadru, Osijeku, Đakovu, Splitu

P. N.

Foto D. Puklavec PIXSELL

Foto D. Puklavec PIXSELL

Danas se očekuje odluka o ukidanju obavezne dvotjedne samoizolacije za državljane koji u zemlju ulaze iz BiHU Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u nas – 463. Još je 65 osoba na liječenju, s jednim pacijentom na respiratoru. U posljednja 24 sata testirano je 730 osoba.


Danas se očekuje odluka o ukidanju obavezne dvotjedne samoizolacije za one koji u zemlju ulaze iz BiH, iako ta zemlja bilježi skok novih pozitivnih testova i ukupno 1.775 aktivnih slučajeva.


NOVO! 13:02 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a obje žene su iz Dubrovnika, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.
Riječ je o djevojci s blagim simptomima koja se zarazila u Zagrebu te o ženi kojoj se epidemiološka veza još utvrđuje, a čiji su simptomi nešto teži i smještena je na Zaraznom odjelu dubrovačke bolnice.


Od početka pandemije na analizu je poslano 3678 uzorka.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 156 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja te mjere, navodi se u priopćenju.


Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


NOVO! 12:55 U Zagrebu je 19 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u ponedjeljak pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji zagrebačkkog Stožera civilne zaštite.


“U posljednja 24 sata u zavodu je testirano 447 osoba, 19 je oboljelih u Zagrebu, a za 154 osobe koje su imale bliski kontakt s oboljelima propisana je samoizolacija” rekla je voditelja


Službe za epidemiologiju nastavnog zavoda Andrija Štampar, Vanja Tešić dodajući da je 221 osoba aktivno oboljela u Zagrebu.


Rečeno je i da nema osoba koje su prekršila mjeru samoizolacije.


Kroz Domove zdravlja prošlo je 280 korisnika od čega je samoizolacija određena za njih 10, a na testiranje je upućeno 118 osoba,


NOVO! 12:38 Jednu covidom-19 zaraženu osobu u zadnja 24 sata bilježi Zadarska županija, a radi se o muškarcu koji se prema procjenama epidemiologa zarazio prilikom boravka izvan županije, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Iz Stožera u priopćenju navode kako su ‘obrađeni’ svi kontakti tog zaraženog muškarca.


U samoizolaciji u ovom je trenutku ukupno 389 osoba, a u ponedjeljak su testirana 84 uzorka.


U protekla 24 sata zadarski policajci obavili su 52 provjere provođenja propisane samoizolacije i evidentirali dva kršenja te mjere.


Iako je postojala bojazan da bi Zadar mogao postati novo žarište jačeg širenja zaraze nakon što se koronavirus prije desetak dana pojavio na teniskom turniru Adria Tour, to se nije dogodilo, što pokazuju i podaci o broju oboljelih (jučer dvoje).


Naime, koronavirus se na turniru pojavio nakon što je zaraza potvrđena prvo bugarskom tenisaču Grigoru Dimitrovu, a pozitivnima su se nakon testiranja pokazali i hrvatski tenisač Borna Ćorić te treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova.


Pozitivne testove imali su i Đoković te njegova supruga Jelena, petogodišnje dijete koje se s tenisačima družilo na privatnoj zabavi, HRT-ova novinarka Mirna Zidarić te legenda hrvatskog tenisa Goran Ivanišević.


NOVO! 12:15 Splitsko-dalmatinska županija zabilježila je četiri novooboljela od koronavirusa – po jedna osoba je iz Splita i Imotskog, a dvije su iz Podbablja, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako je obrađeno 136 uzoraka.


Oboljela osoba iz Splita kontakt je prethodno oboljele osobe i nalazi se u samoizolaciji dok se zaraženi iz Imotskog kao i obje osobe iz Podbablja nalaze u Zagrebu, a testirani su u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.


Epidemiološki su obrađeni u Zagrebu gdje i ostaju do svog oporavka, navodi se u priopćenju.


NOVO! 12:07 Sedam koronavirusom novozaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Osječko-baranjska županija, a svi su kontakti ranije oboljelih, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Stožer je priopćio da su ukupno testirane 144 osobe, od kojih je sedam pozitivno na koronavirus.


Riječ je o četiri osobe iz Đakova, dvije iz Osijeka i jednoj s područja Općine Bilje, a svi su kontakti ranije oboljelih.


Prema podacima Stožera, trenutno je na području županije 157 osoba aktivno na koronavirus, od kojih ih je 124 s područja Đakova.


Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 111 osoba, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji ukupno 1575 osoba.


Osječko-baranjska policija provjerila je mjere kršenja samoizolacije kod 47 osoba, jednom prema dojavi, a 46 samoinicijativno. Tijekom obilaska tih osoba nije utvrđeno nijedno kršenje te mjere.


NOVO! 10:23 – Nova četiri slučaja ima i Vukovarsko – srijemska županija. Svi su iz mjesta Bapska.


NOVO! 10:04 – Prvi novi slučaj danas zabilježen je u Zadarskoj županiji. Radi se o muškarcu koji se zarazio izvan te županije, u kojoj se u samoizolaciji trenutno nalazi 389 osoba.


Istarska i Virovitičko-podravska županija danas nemaju nove slučajeve.


NOVO! 9:55 – Na području Đakova odgođena je većina svadbi, osim u tri slučaja za osobe koje nisu iz tog grada, a one će biti ograničene na 200 sudionika. Sve krizme i pričesti odgođene su za 14 dana, a misna slavlja će se održavati samo tamo gdje je to moguće na otvorenom. Ugostiteljski objekti smiju raditi do 24 sata.