Reakcija Platforme

Sramotno je da razni škore i raspudići na ime ženskih sudbina pokušavaju skupljati glasove

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler, Davor Kovačević

Foto Sergej Drechsler, Davor Kovačević

Licitiranje ženskim životima u ovoj kampanji doseže novo dno te pokazuje na što su pojedini kandidati spremni u prikupljanju političkih poena, poručuju iz Platforme za reproduktivnu pravduČlanice Platforme za reproduktivnu pravdu reagirale su na izjave kandidata na parlamentarnim izborima o pobačaju. Ističu da zadnjih dana svjedočimo  nizu izjava kandidata na izborima koji instrumentaliziraju ženska tijela i ženske živote te njima trguju za svoje izborne uspjehe.


Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:


“Tako je prije nekoliko dana Nino Raspudić, kandidat u Drugoj izbornoj jedinici, odlučio trgovati sudbinom žena koje su preživjele ratna silovanja i zatočeništva u logorima, u kojima su bile zatočene do poodmakle trudnoće kako ne bi mogle donijeti odluku žele li zadržati ili prekinuti trudnoću, a zatim i sudbinama njihove djece.


Dosegli su novo dno
Jučer je na pitanju prava na pobačaj i kandidat u Drugoj izbornoj jedinici Miroslav Škoro odlučio prikupiti još koji glas izjavom o tome što bi silovane žene trebale napraviti u slučaju da razmišljaju o prekidu trudnoće.


Smatra kako žena ne bi trebala odlučivati o sebi, svom tijelu i životu, već je nužno da se oko pobačaja u slučaju silovanja prethodno dogovori s obitelji.


Premda na prvi pogled umjerenije, problematične su i izjave kandidata u Desetoj izbornoj jedinici Vilija Beroša koji govoreći o donošenju novog zakona o pobačaju ne vidi problem u savjetovanjima prije nego što žena donese odluku o prekidu trudnoće, premda njihovo zakonsko uvođenje označava daljnje otežavanje dostupnosti ove zdravstvene usluge.


Iako licitiranje ženskim pravima i ženskim životima nije novost u predizborno vrijeme, u ovoj kampanji, već na samom njenom početku, doseže novo dno te pokazuje na što su pojedini kandidati spremni u prikupljanju političkih poena.


Pozivamo medije i čitavu javnost da reagiraju na ovu instrumentalizaciju i dehumanizaciju žena, njihovih tijela i života u predizborno i svako drugo vrijeme. Ženski životi i ženska prava nisu “moneta” za trgovanje ni resurs za “oplodnju nacije”.


Toksične, nazadne i nasilne ideje


Društvena stigmatizacija te pozivi na zabranu pobačaja, pritisci na žene i zdravstvene radnice i radnike kroz kampanje protiv prava na pobačaj te posljedično mizogino političko trgovanje ženskim tijelima, samo dovodi do porasta ilegalnih načina pobačaja i potencijalne ugroze zdravlja i života žena.


Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakva vrsta mizoginog diskursa uopće pojavljuje u javnom prostoru. Sramotno je na ime ženskih sudbina skupljati političke poene.


Prekid trudnoće je zdravstvena usluga koja mora biti dostupna na zahtjev žene i nevjerojatno je da si političari u ime skupljanja glasova uzimaju za pravo trovati javni prostor ovakvim toksičnim, nazadnim i nasilnim idejama.


Žene su se dugo i krvavo borile da izbore svoja prava i zbog toga neće od njih odustati i zato kažemo: “Odbijte od ženskih prava!”, ističu članice Platforme za reproduktivnu pravdu.