Oglasilo se Ministarstvo

Slučaj učiteljice koja gladnoj djeci nije dala jesti: Sad se mora ispričati svim roditeljima

Portal Novi list

Foto Facebook OŠ Draganići

Foto Facebook OŠ Draganići

Školi je naloženo da učiteljicu pošalje na stručno usavršavanje, a o slučaju koji je šokirao Hrvatsku obaviještena je pravobraniteljica za djecuU Osnovnoj školi Draganići krajem svibnja odigrao se slučaj koji je duboko potresao cijelu Hrvatsku. Učiteljica je učenici prvog razreda zabranila da podijeli školski obrok s četvero djece, koja ga nisu dobila, jer njihovi roditelji nisu platili školsku kuhinju.


Ministarstvo obrazovanja u školu je poslalo inspekciju, a ravnateljica škole tada je učiteljici poslala pismeno upozorenje, s mogućnošću otkaza.


Mora na stručno usavršavanje


Sad su poznati i rezultati inspekcijskog nazdora. Ministarstvo obrazovanja odgovorilo je na upit Radio Mrežnice, u kojem navode da je zatraženo da se učiteljica ispriča svim roditeljima zbog nemilog događaja.
Školi je naloženo da učiteljicu pošalje na stručno usavršavanje.


“U rješenju prosvjetne inspekcije, između ostalog se naređuje OŠ Draganići da učiteljica D.S. sazove roditeljski sastanak 1. razreda te da se na istome javno ispriča svim roditeljima vezano za događaje od 25. svibnja 2020. godine; da se učiteljicu uputi na stručna usavršavanja koja se odnose na temu učitelj – učenik, međusobne interakcije učitelja u školi, suvremene strategije poučavanja, uspješnog upravljanja razredom, stvaranja dobrog razrednog ugođaja”, poručilo je Ministarstvo.


Navode da je o svemu obaviještena i ravnateljica za djecu.


Javila se majka djevojčice


O slučaju je prvi izvijestio Radio Mrežnica, kojem se javila majka djevojčica koja je htjela podijeliti svoj obrok.


“Kći nam je kod kuće rekla da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu, nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći htjela je s njima podijeliti obrok, nisu joj dopustili”, kazala je majka.


Ravnateljica škole nakon toga je priopćila da u njezinoj školi nikada nitko nije bio gladan, a da ondje nema ni učenika romske nacionalne manjine.


Ravnateljici žao zbog svega


“Oni koji potpišu ugovor o prehrani uvijek ga mogu i raskinuti. U suprotnom on ih obvezuje na redovito plaćanje, poručila je ravnateljica.


Prema njezinim riječima neki roditelji nisu podmirivali obveze od početka školske godine.


“Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali”, rekla je tom prilikom ravnateljica OŠ Draganići.