Neobična odluka

Škoro i Domovinski pokret neće sudjelovati u službenom protokolu proslave Oluje u Kninu

Hina

Miroslav Škoro / Snimio Darko JELINEK

Miroslav Škoro / Snimio Darko JELINEK

Umjesto proslave velebne pobjede, 25. obljetnica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije, kažu u Domovinskom pokretuDomovinski pokret predvođen predsjednikom Miroslavom Škorom priopćio je kako prilikom posjeta Kninu u srijedu, 5. kolovoza, neće sudjelovati u službenom državnom protokolu obilježavanja 25. obljetnice akcije Oluja.


Izaslanstvo Domovinskog pokreta predvođeno predsjednikom Miroslavom Škorom, u pratnji saborskih zastupnika i županijskih povjerenika Domovinskog pokreta, posjetit će u srijedu Knin, gdje će zapaliti svijeće i položiti vijenac za poginule i nestale branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95, ali neće sudjelovati u službenom državnom protokolu.


Kako se ističe u priopćenju Domovinskog pokreta, jedan od razloga je činjenica da predsjednik Republike Zoran Milanović ne želi HOS u službenom protokolu, a među saborskim zastupnicima Domovinskog pokreta nalazi se i general HOS-a Ante Prkačin kojega bi, smatraju, prisustvom na ceremoniji teško uvrijedili.
Iz Domovinskog pokreta poručuju kako žele “pobjedu slaviti s narodom”, dok će prostor na kojem će se održavati službeni dio obilježavanja Dana pobjede biti ograđen.


Smatraju također kako istupi HDZ-a i njegovog koalicijskog partnera SDSS-a uoči proslave 25. obljetnice akcije Oluja u prvi plan stavljaju pojedinačna negativna iskustva predstavnika jednog dijela srpske manjine, umjesto aktera koji su sudjelovali u toj vojnoj akciji.


“Umjesto proslave velebne pobjede, 25. obljetnica Oluje pretvorena je u političku predstavu Plenkovića i Milanovića s ciljem samopromocije hrvatsko-srpske trgovačke koalicije. Domovinski pokret odbija davati legitimitet onome što je trebala biti proslava hrvatske pobjede, a pretvoreno je u komemoraciju srpskih žrtava.


Poštujemo sve žrtve, ali na 25. godišnjicu Oluje u prvom planu ne mogu biti izjednačavanje krivnje i pretvaranje agresora u žrtvu”, poručuju iz Domovinskog pokreta.