Karolina Vidović Krišto

Škorina zastupnica čuvena po promoviranju teorija zavjera zajedno s antivakserima optužuje medije zbog korone

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Zahtijevaju da ih se pozove u emisije, inače traže ostavku ravnatelja HRT-aSaborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto optužila je u petak medije, pogotovo javne, za propagadno i jednostrano izvještavanje o koronavirusu, jer ne otvaraju prostor stručnjacima koji ukazuju na pogreške i loše odluke Stožera civilne zaštite.


Vidović Krišto je na konferenciji za novinare ispred Sabora upozorila na “propagadno, jednostrano izvještavanje i informiranje hrvatskih medija, napose javnih, što je kršenje zakona” i zatražila otvaranje prostora stručnjacima “s relevantnim obrazovanjem i potrebnim referencama, koji argumentirano i na temelju činjenica ukazuju na pogreške, propuste i loše odluke Stožera civilne zaštite, koje su na štetu građana”.


Okupila gorljive antivaksere


Konferenciju je održala zajedno sa specijalisticom interne medicine Lidijom Gajski i predstojnikom Zavoda za organsku kemiju Valerijom Vrčekom. Lidija Gajski poznata je kao strastvena antivakserica. U travnju ove godine tvrdila je kako su brojke umrlih od koronavirusa preuveličane te da predstavljaju manipulaciju.
Valerije Vrčak pojavljuje se i kao autor u Glasu Koncila, a dovodi u pitanje cjepiva. Također, tvrdi da je borba protiv koronavirusa opasnija od same bolesti.


Na konferenciji je bio i Srećko Sladoljev, još jedan gorljivi protivnik cijepljenja i širitelj teorije zavjere o Billu Gatesu i koronavirusu. Na Facebooku je objavio status u kojem se kroz prva slova imena i prezimena Billa Gatesa navodno dokazuje njegova povezanost sa sotonom.


Prije nego se počeo baviti osnivačem Microsofta i poznatim filantropom, Sladoljev je držao predavanja o “prisilnom cijepljenju”. Prije prošlih parlamentarnih izbora pridružio se sad već propalom Živom zidu.


Suspendirana s HRT-a zbog neprofesionalnosti


Karolina Vidović Krišto još 2016. godine suspendirana je s mjesta urednice HRT-ove emisije Studio 4 zbog nepridržavanje profesionalnih standarda.


U dijelu emisije Studio 4 u kojem se pregledava dnevni tisak, Karolina Vidović Krišto iznijela je svoj osobni stav o “takozvanom spolnom odgoju koji je temeljen na pedofiliji”:


“Novi list navodi i kako je u Hrvatskoj zaštita zdravlja postala ideološko pitanje. Pozivaju se na izjave ginekologa Dubravka Lepušića koji odaziv mladih na cijepljenje protiv HPV-a smatra katastrofalno lošim. Nastavlja kako je to posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast.


Podsjetimo, Dubravko Lepušić jedan je od trojice glavnih autora takozvanog spolnog odgoja koji je temeljen na pedofiliji, a koji je i dalje u hrvatskim školama”, komentar je zbog kojeg je Vidović Krišto udaljena iz Studija 4.


Bila je i urednica emisije “Slika Hrvatske”, gdje se u prilogu “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?” s radikalno vjersko-aktivističkih pozicija blatio lik poznatog znanstvenika i seksologa Alfreda Kinseya.


Pozvala građane na besplatno savjetovanje


Ustvrdila je da su stručnjaci koji ne sudjeluju u “propagandnom djelovanju Stožera” nestali iz mainstream medija.


“Ako je sve što radi Stožer s medicinske i pravne strane u skladu s medicinskom znanošću i hrvatskim zakonima, zašto se vladajući boje otvoriti ravnopravnu raspravu u hrvatskom javnom i medijskom prostoru na dobrobit svih”, upitala je Vidović Krišto.


Kazala je da niz zakona obvezuje hrvatske medije, pogotovo javne, da cjelovito informiraju javnost, zbog čega je zatražila ostavke glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i ravnateljice Hine Branke Gabriele Vojvodić.


Vidović Krišto pozvala je hrvatske građane da se jave na mail adresu [email protected], ako žele besplatno savjetovanje uz zajamčenu diskreciju.


Iznijeli svoje zahtjeve


Specijalistica interne medicine Lidija Gajski rekla je da koronakriza nije trivijalna i periferna tema već fenomen koji značajno utječe na život svih.


“Stoga zahtijevamo da hrvatska sredstva priopćavanja odmah prestanu raditi protuustavno i protuzakonito, prestanu širiti jednoumlje i propagandu te otvore medijski prostor stručnjacima s drugačijim mišljenjem, pa neka javnost prosudi”, kazala je Gajski, dodavši da se to posebno odnosi na HRT.


Traže emisiju u kojoj će se sučeliti stručnjaci s različitim mišljenjima, a ako se tom zahtjevu ne udovolji traže od Sabora smjenu sadašnjeg ravnatelja HRT-a i postavljanje novog koji će tu medijsku kuću voditi na “ustavan i zakonit način”.


Tvrde da su učionice “kemijske čistionice”


Predstojnik Zavoda za organsku kemiju Valerije Vrček ustvrdio je da su učionice pretvorene u “kemijske čistionice”, što je besmisleno i opasno. Pozvao je da se djecu oslobodi nošenja maski te da im se dopusti da se “igraju i prljaju”, jer nošenje maski ponižava njihovo djetinjstvo i roditelje.


Imunolog Srećko Sladoljev ustvrdio je da se kod informiranja o koronavirusu ne radi o cenzuri govora već “cenzuri pameti”. Mediji ga, kaže, izbjegavaju iako se u tom području dobro snalazi.


Sudionici konferencije nisu željeli na kraju odgovarati na pitanja novinara, poručujući im da ih pozovu u svoje emisije da tamo odgovaraju na pitanja.


“Tada ćemo znati da je prestala cenzura. Sada nećemo jer prosvjedujemo protiv cenzure”, objasnila je Vidović Krišto pred desetak predstavnika medija koji su došli popratiti konferenciju.