Ante Prkačin

Škorin zastupnik priznao: Mi HOS-ovci smo nastali na tradiciji ustaša, tu nema nikakve dvojbe

Portal Novi list

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

Tu nema nikakve dvojbe da je pozdrav 'Za dom spremni' i da je HOS jedina hrvatska vojska koja je nastala na tradiciji jedne druge hrvatske vojske - ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata, rekao je Ante PrkačinSaborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Ante Prkačin, u razgovoru za televiziju N1 priznao je da je HOS nastao na temelju ustaške vojske, osvrnuvši se na pokušaj HOS-ovaca da s majicama “Za dom spremni” upadnu na službeno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu.


“Nije to bila provokacija, to je bilo iz bijesa i prkosa. S tim ljudima ne treba tjerati mak na konac.


Prvo ti ljudi, kojima ja pripadam, nisu slučajno u amblem stavili ‘Za dom spremni’. Tu nema nikakve dvojbe da je pozdrav ‘Za dom spremni’ i da je HOS jedina hrvatska vojska koja je nastala na tradiciji jedne druge hrvatske vojske – ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata”, kazao je Prkačin za N1.
Već u sljedećoj rečenici Prkačin je, međutim, ocijenio:


“Veličanje ustaške vojske bilo bi sada štetno i suludo. I ustaški pokret i pokret Draže Mihailovića imaju pravo u današnjoj Hrvatskoj na pošteno suđenje”, rekao je Prkačin.


Po njemu, proslava 25. obljetnice Oluije je “na silu napisana promašena zadaća i tema”.“Pričati o pomirenju je promašaj, jer mi slavimo jednu briljantnu vojnu pobjedu nad jednom balkanskom nemani, koja je zlo činila i bosanskim muislimanima, crnogorskom narodu, albanskim kosovarima.


Ja nisam za euforiju, ali da smo jučer bili euforično sretni, ne bih bio protiv. Dakle, na današnji dan mi smo obračunali s najvećim, najtežim neprijateljem, a to je srpski nacionalizam”, rekao je Prkačin.


On smatra da se 5. kolovoza “nemamo što miriti”: “Jer to pomirenje kvari jednu briljantnu pobjedu”.


Ono što je njega s proslave Oluje 2020. u Kninu najviše iritiralo, zapravo je bilo to što su izvan službenog dijela ostavljeni pripadnici HOS-a. Prkačina nije pokolebala niti primjedba voditeljice o izvikivanju očito ustaškog pokliča među tim ljudima, koje je Prkačin opisao kao “ostavljene iza žice”.


Na argument o zaključcima Vijeća za suočavanje s prošlošću Prkačin je reagirao temperamentno: “Ma to su slijepci! Kompromiseri! Neznalice! Nije mene bilo u tom vijeću!”.


Stigao je ipak pohvaliti nekoga iz vlasti, i to predsjednika Republike Zorana Milanovića.


“Zoran ide od brljanja do briljiranja. Meni se često puta njegovi potezi sviđaju, neki mi se i ne sviđaju. To je bio državnički potez”, rekao je za njegovo odlikovanje postrojbi HVO-a, odnosno generala Zlatana Mije Jelića, inače pravomoćno optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima.


“I njegov govor je bio državnički govor”, rekao je Prkačin za N1.


Za ostale na proslavi je rekao: “Gotovina je trebao govoriti iz glave. Plenković ima puno više retoričke sposobnosti nego što je jučer pokazao”