Apsurdne i sulude izjave

Sindikalisti: Ma kakva povišica, ministar Jovanović govori gluposti

Bojana Mrvoš Pavić

Možete li zamisliti da bi sindikat odbio ponudu da se njegovom članstvu povećaju plaće?! Takve su izjave gluposti, kaže Branimir Mihalinac, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ZAGREB »Izjave ministra Željka Jovanovića toliko su apsurdne i sulude, da je teško u njih uopće i povjerovati! Možete li vi zamisliti da bi neki sindikat odbio ponudu da se njegovom članstvu povećaju plaće?! Takve su izjave, najblaže rečeno, gluposti«, komentar je Branimira Mihalinca, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na izjave ministra Jovanovića u razgovoru za naš list. 


Kako je, podsjetimo, u ponedjeljak kazao ministar, Mihalinec i njegov kolega, Zvonimir Laktašić, prvi čovjek Sindikata hrvatskih učitelja, bili su protiv njegovog prijedloga da se dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto na plaću učitelja i nastavnika, ovisno o godinama staža, konačno ozakoni izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora.Komentirajući Jovanovićevu izjavu o tome kako sindikalce ni za što nije briga jer je njihova sindikalna plaća ostala ista, Mihalinec kaže kako je Jovanović izabran za četverogodišnji mandat tijekom kojeg nikome neće morati odgovarati, pa čak ni premijeru, za razliku od sindikalaca  čiju smjenu članstvo može tražiti svaki dan. »Onog trenutka kad je nastavnicima i učiteljima snizio plaće, Jovanović je plaću trebao smanjiti i sebi«, zaključuje pak Laktašić.

»Na taj su način upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažom umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer je njihova sindikalna plaća ostala ista. Uredba je bila napisana i spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade, to bi pitanje bilo riješeno za sva vremena, i nikakvo se smanjenje plaća ne bi dogodilo ni danas ni sutra, dapače, plaće učitelja i nastavnika bi rasle«, kazao je za naš list Jovanović, a sindikalci ga opovrgavaju.


Prema Laktašićevim riječima, Vlada je, upravo suprotno, zajedno s Jovanovićem, donijela odluku o smanjenju plaća.


»Ministar dobro zna da se nigdje u dodatku izmjena i dopuna temeljnog kolektivnog ugovora ne spominje uvećanje koeficijenata za tri, pet, sedam ili devet posto nego se samo govori o uvećanju koeficijenata, no ne kaže se u kojem iznosu, za koga i pod kojim uvjetima. To znači da bi mi trebali vjerovati da će povećanja zaista i biti. Vlada je prvo predlagala da se to riješi uredbom, koja danas može biti donesena, a već sutra ukinuta, i na to nismo željeli pristati. Tražili smo da se to ugradi u TKU, ali ne sa ovakvom Vladinom, neodređenom formulacijom«, kaže Laktašić.


Kako ministru pak odgovara Mihalinec, povećanje koje je sindikatima nudio ministar nema veze sa »3,5,7,9«, već je bila riječ o povećanjima koja je morao ponuditi, iz 2006. godine.


»Nije nam nudio ništa osim onoga što je morao ponuditi, i to nema nikakve veze sa ‘3,5,7,9’, odnosno, nije nam nudio ništa što smo mi, dvije nerazumne budale, onda odbile!«, ističe Mihalinec.