Rat za Ibler

Dvanaest tisuća SDP-ovaca danas bira novo vodstvo: Po novoj verziji kruži čak – devet šalabahtera

Tihana Tomičić

Obzirom na čistu matematiku uz tolik broj kandidata, za pretpostaviti je da će biti potreban drugi krug izbora, koji bi se onda održao za tjedan dana, 3. listopadaSocijaldemokrati danas biraju novo vodstvo – cijeloga dana do 18 sati članovi stranke, njih nešto manje od 12.000, mogu na biralištima diljem Hrvatske birati novog predsjednika, 17-člano Predsjedništvo i Glavni odbor, koji broji stotinjak članova. U nastojanju da pokažu da su i dalje ozbiljna stranka SDP-ovci su tijekom jučerašnjeg dana imali čak i izbornu šutnju, ali ona se na društvenim mrežama masovno kršila, pa će se izbori normalno održati bez obzira na to.


Nastavljen je i rat šalabahterima, kojih je jučer bilo sedam, a po nekim verzijama čak i devet, pa je jasno da je svaki od kandidata imao i po verziju-dvije svojih podobnih kadrova za stranačka tijela.


Kako je poznato, pet je kandidata za predsjednika stranke i nasljednika Davora Bernardića – Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Željko Kolar, Ranko Ostojić i Marino Percan, a s obzirom na čistu matematiku uz tolik broj kandidata, za pretpostaviti je da će biti potreban drugi krug izbora, koji bi se onda održao za tjedan dana, 3. listopada.


Foto galerija: Bernardić i Ahmetović glasali na izborima u SDP-u Foto: Davor Kovačević, Vedran Karuza
Bira se i Predsjedništvo, i to putem regionalne i rodne kvote – stranka je razdijeljena na šest izbornih jedinica po regijama, Zagreb pritom bira tri člana, a ostale regije po dva člana Predsjedništva. Pritom treba poštivati žensku kvotu, pa se pola članova bira imajući i to na umu.
Nakon što se objave rezultati za Predsjedništvo, četiri osobe s najvećim brojem glasova automatski postaju potpredsjednici, a umjesto njih dalje ulaze četiri sljedeća kandidata, opet po kvoti. Zbog kompliciranog izbornog sustava te činjenice da se glasa po modelu jedan član – jedan glas, brojenje glasova i njihova interpretacija mogla bi potrajati, pa se rezultati ne očekuju prije 21 sat večeras.


Posebno će pritom biti važno hoće li novi predsjednik u Predsjedništvu imati sebi bliske ljude ili će se odmah po završetku izbora SDP-u ponovno dogoditi »oporbena situacija«, kakvu je i Bernardić od prvog dana imao te je samim njegovim izborom bila nastala nestabilnost u stranci. Jesu li SDP-ovci naučili lekcije kroz protekle četiri godine, vidjet ćemo večeras.