Korak naprijed

Odbor EP-a usvojio dokument “Nedostatak lijekova”: Romana Jerković ukazala na važnost jednake dostupnosti lijekova svim građanima Unije

P. N.

Romana Jerković / Snimio Darko JELINEK

Romana Jerković / Snimio Darko JELINEK

Neopravdano skupi lijekovi za rijetke bolesti nešto su s čime se nije suočila samo naša zemlja, već i neke druge, ekonomski slabije članice Unije. Usvajanjem dokumenta koji predviđa zajedničku nabavu određenih lijekova, cjepiva i opreme, takva praksa će postati prošlost 


RIJEKA/BRUXELLES Nedostatak lijekova i zaštitne medicinske opreme za vrijeme koronavirusa pokazao se kao gorući europski problem.


Krize uvijek istaknu slabosti državnih sustava pa je i ova kriza ukazala na to da se Europa u opskrbi lijekova i opreme previše oslonila na treće zemlje, tj. na Kinu i Indiju, piše u priopćenju zastupnice Europskog parlamenta Romane Jerković.
 


Gotovo sve države članice suočile su se s neopravdano visokim cijenama zaštitne opreme i nekih lijekova, što je potvrdilo potrebu zajedničkog pristupa u rješavanju tog važnog problema. Lekcije su naučene, a pandemija koronavirusa nam je nametnula nove prioritete.


Na razini EU-a donesene su hitne mjere i plan oporavka za države članice, a u tijeku su aktivnosti Europskog parlamenta na većem broju dokumenata koji će ojačati zdravstvene sustave zemalja članica i učiniti ih otpornijima na izazove s kakvima smo se upravo suočili. 


Jedan od takvih dokumenata je i “Dostupnost lijekova – kako odgovoriti na gorući problem” na kojem je radila zastupnica Romana Jerković u ime Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D). Zastupnica Jerković bila je izvjestiteljica u Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE). 


 


Naglasak stavljen na lijekove za rijetke bolesti


 


Glavni cilj dokumenta je izrada niza preporuka za rješavanje dugotrajnih strukturnih problema EU-a. Naglašena je potreba suradnje i koordinacije europskih i nacionalnih politika sa svrhom jačanja zdravstvenih sustava zemalja članica zbog jačanja strateške autonomije Europe u sektoru proizvodnje lijekova, što je od velikog značaja i za Republiku Hrvatsku. U dokumentu se, također, poziva Europsku komisiju da bez odlaganja predstavi vlastitu Strategiju razvoja farmaceutske industrije. 


Zastupnica Jerković podnijela je u ime S&D grupe amandman koji ukazuje na važnost osiguravanja jednake dostupnosti lijekova svim građankama i građanima Unije, bez obzira na veličinu i ekonomsku snagu zemlje članice. Poseban naglasak je stavljen na lijekove za rijetke bolesti. Neopravdano skupi lijekovi za rijetke bolesti nešto su s čime se nije suočila samo naša zemlja, već i neke druge, ekonomski slabije članice Unije. Usvajanjem dokumenta koji predviđa zajedničku nabavu određenih lijekova, cjepiva i opreme, takva praksa će postati prošlost. 


 


Uspostaviti Europski zdravstveni podatkovni prostor


Imajući na umu digitalnu transformaciju zdravstva, zastupnica je podnijela i amandman kojim je ukazala na važnost uspostave tzv. Europskog zdravstvenog podatkovnog prostora. Drugim riječima, bez obzira na to što je zdravstvena zaštita u ingerenciji država članica, predlaže se prekogranična razmjena podataka zbog pristupa podacima za znanstvena istraživanja i razvoj novih proizvoda i usluga. Preporuka dokumenta je i da se u okviru Horizon programa, novog programa Europske unije za istraživanje i razvoj, podrže istraživanje i inovacije u liječenju rijetkih bolesti u kojima bi ravnopravno mogle sudjelovati sve države članice te da rezultati istraživanja budu dostupni svim građanima država članica. 


S obzirom na to da je zdravlje jedna od najvažnijih društvenih vrijednosti bez koje je nemoguć razvoj pojedinca i društva, očekivano je bilo usvajanje dokumenta “Nedostatak lijekova” na Odboru većinom glasova (56 za, 1 protiv, 12 suzdržanih). Formalno usvajanje dokumenta očekuje se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srpnju.