Vremenska prognoza

Promjena vremena bit će kratkog vijeka, ljetne vrućine se vraćaju već za vikend

P. N.

Foto Filip Brala PIXSELL

Foto Filip Brala PIXSELL

Većinu naših krajeva zahvatit će frontalni poremećaj s hladnijim i vlažnim zrakomU sunčanoj Dalmaciji temperatura je u četvrtak dosezala i 34 stupnja, a neugodno sparno i vruće bilo je i u drugim krajevima. Stoga je i atmosfera ondje bila nestabilna uz jake razvoje oblaka, najprije na sjevernom Jadranu, a zatim i u unutrašnjosti. U petak će biti pljuskova i grmljavine, mjestimice i izraženijih, a očekuju se još češće nego u četvrtak osobito na istoku te na sjevernom Jadranu.


Većinu naših krajeva zahvatit će frontalni poremećaj s hladnijim i vlažnim zrakom, a vruće će se zadržati u Dalmaciji koju poremećaj zahvaća u subotu, piše za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.


U Slavoniji i Baranji i u petak jedan nestabilan dan, a bit će promjenljivo, povremeno s pljuskovima i grmljavinom. Velika je vjerojatnost lokalnog nevremena, moguća je i obilnija kiša. No bit će i manje toplo s najvišom temperaturom do 27 stupnjeva. Još svježije – do 25, i oblačnije nego na istoku bit će u središnjim predjelima. Povremeno kiša i grmljavina, moguće lokalno i obilniji pljuskovi, osobito u prvom dijelu dana. Uglavnom poslijepodne se očekuju i kraća sunčana razdoblja. Zapuhat će većinom umjeren sjeverni vjetar.
Isto kao i u gorju, a na sjevernom Jadranu pak bura, osobito u drugom dijelu dana kad će mjestimice biti i jaka, podno Velebita s olujnim udarima. More u jačanju na umjereno valovito. Uz umjereno i pretežno oblačno i na zapadu povremena kiša, te pljuskovi s grmljavinom koji ponegdje mogu biti izraženiji. Dnevna temperatura niža. U Dalmaciji djelomice sunčano, a uz više oblaka lokalno će biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u njezinoj unutrašnjosti te na sjeveru, a vjerojatno i na otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a bura većinom navečer u sjevernom dijelu. U petak još vruće uz neugodno toplu i sparnu noć, osobito prema jugu.


Podjednako vruće i na južnom Jadranu gdje će još biti najstabilnije i najsunčanije. Mogućnost lokalnog pljuska postoji poslijepodne u zaobalju. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, a najviša temperatura od 30 do 33 stupnja.


U subotu na kopnu promjenljivo, mjestimična kiša i pljuskovi uglavnom još na istoku, te u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje većinom sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, dnevna temperatura u postupnom porastu, jutarnja u manjem padu. I na Jadranu u subotu promjenljivo, još ponegdje kiša i grmljavina, ali i nevere, uglavnom u Dalmaciji. Bura će proširiti duž cijele obale, nerijetko će biti i jaka, podno Velebita na udare olujna. Od nedjelju sunčanije i stabilnije, a mala je mogućnost za još poneki pljusak na jug.


Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak i ponovno će biti vruće. Dakle, promjena koja slijedi, kratkog je vijeka, piše HRT.