Primljen u vrtić

Priča o dječaku koji je slomio srce Hrvatske ipak dobila sretan kraj: ‘Rekli su da je došlo do nesporazuma’

P. N.

Šimun je, nakon što je objava videa podigla veliku buru u javnosti, ipak primljen u županjski vrtićPotresna priča oko dječaka s posebnim potrebama iz Županje, kojeg su odbili otpisati u lokalni dječji vrtić s obrazloženjem da je “rizičan za sebe i drugu djecu”, ipak je dobila sretan kraj. Sve se pokrenulo nakon što je njegova majka objavila video koji doslovno lomi srca i u kojem objašnjava kako od 65 predanih zahtjeva za upis u vrtić jedino Šimun nije primljen.


Mališan je lani u SAD-u podvrgnut kompliciranoj operaciji noge, nakon koje je dobio protezu koja mu je omogućila samostalno hodanje.


Šimun je, nakon što je objava videa podigla veliku buru u javnosti, ipak primljen u županjski vrtić.

“Bili smo na sastanku s ravnateljicom i stručnim službama u vrtiću. Kazali su nam da je u cijeloj priči došlo do nesporazuma u komunikaciji zbog čega su izrazili žaljenje. Na kraju je odlučeno da će Šimun ipak krenuti u vrtić od rujna po jednom lakšem programu. Dolazit će na sat vremena, a ja ću biti s njim i to će trajati određeni period u kojem ćemo pratiti kako sve funkcionira, nakon čega će biti donesena odluka može li i dalje nastaviti pohađati vrtić uz asistenta. Mi smo, zapravo, to i htjeli od samoga početka. Nismo nerazumni ljudi i znamo sve o našem sinu. Zato smo htjeli da ga netko vidi, provede vrijeme s njim, popriča… i nakon toga odluči hoće li ga primiti u vrtić ili ne. Sada je to riješeno, a osobno mi je žao što sam i za ovaj problem morala posegnuti za javnom objavom, no izbora nisam imala – kazala je Šimunova majka za Jutarnji list.


Kaže kako je za sve kriv strah od nepoznatog.


“Želim reći da oni nisu zarazni, nemaju drugačije potrebe od druge djece. Trenutno je Šimunova najveća potreba društvo, vršnjaci. Toliko je vremena bio izoliran, po bolnicama. I onda smo naišli na zatvorena vrata u našoj Županji. U našem gradu. U vrtiću koji je odgojio moje dvoje djece i na tome sam im beskrajno zahvalna, napisala je Šimunova majka.