Nesloga u oporbi

Prepirka u Klubu zastupnika SDP-a: Rajko Ostojić potpredsjednik Sabora

Tihana Tomičić

Ostojić, Hajdaš Dončić i Komadina / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ostojić, Hajdaš Dončić i Komadina / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Sabina Glasovac na kraju je izabrana za potpredsjednicu kluba, kao i Mirela Ahmetović, Nikša Vukas i Mišel Jakšić. Sukob je nastao i oko mjesta šefa saborskog Odbora za EU poslove - prijedlog je bio Erik Fabijanić, ali je Domagoj Hajduković sam donio potpise kolega zastupnika za to mjesto, na kojem je i dosad bioKlub zastupnika SDP-a u Saboru, za čijeg je predsjednika ponovno izabran Arsen Bauk, donio je odluku da se za mjesto potpredsjednika Sabora iz redova te stranke predloži potpredsjednik stranke Rajko Ostojić. Iako je na to mjesto “pucao” i predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, nije uspio pobijediti u toj utrci, te je ponovno ostao usamljen u svojim pokušajima.


Iako je bilo puno riječi o tome da mjesto potpredsjednika Sabora ponovno čeka Sinišu Hajdaša Dončića, člana Predsjedništva, pogotovo u trenutku kad SDP planira na izborima 26. rujna preuzeti Peđa Grbin, ni Hajdaš nije bio prijedlog v.d. predsjednika Zlatka Komadine.


Izbor Rajka Ostojića na ovo mjesto pripisuje se nastavku dominacije “bernardićeve” struje u stranci, a da su među SDP-ovcima tenzije sve veće dokazuje činjenica da su se na sjednici kluba na Ibleru verbalno ispljuskali Hajdaš i Ostojić: Hajdaš je predložio da potpredsjednica Sabora bude Sabina Glasovac i rekao da on ne traži ništa za sebe, ali da bi za stranku bilo pametno da se ne nominiraju opet pripadnici stranačke struje koja je upravo izgubila izbore, no s obzirom da se ustrajalo na imenu Rajka Ostojića, Hajdaš mu je na kraju poručio da on osobno “nije ni šupak, ni lignja pa da za svoju stolicu dalje svađa stranku”. Ostojić mu je na to odgovorio “mi smo ovdje Hrvati, a ne Zagorci”, i napustio prostoriju, a na kraju su svi Komadinini prijedlozi prošli, što je i očekivano s obzirom da “Bernardićeva struja” nakon ovih izbora ima većinu u klubu.
Sabina Glasovac na kraju je izabrana za potpredsjednicu kluba, kao i Mirela Ahmetović, Nikša Vukas i Mišel Jakšić. I tome je prethodila objava Sabine Glasovac na društvenim mrežama, gdje je ona oštro kritizirala vrh stranke što je čelno mjesto u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova prepustio Mostu, i Mariji Selak Raspudić.


Sukob je nastao i oko mjesta šefa saborskog Odbora za EU poslove – prijedlog je bio Erik Fabijanić, ali je Domagoj Hajduković sam donio potpise kolega zastupnika za to mjesto, na kojem je i dosad bio. Nakon stanke i natezanja, Fabijanić je morao i od toga odustati, te će se morati zadovoljiti članstvom u odboru za međuparlamentarnu suradnju.
Da itekako ima nezadovoljnih i raspletom sa saborskim zamjenama svjedoči objava Tihomira Jaića, predsjednika bjelovarsko-bilogorskog SDP-a koji je na društvenim mrežama objavio pjesmu “Time to say goodbye”, uz poruku da je – došao kraj. To je dakle već drugi predsjednik županijske organizacije, nakon Nikole Domitrovića iz sisačko-moslavačke, koji je nakon izbornog poraza odlučio napustiti stranku.
Istovremeno, cijeli Županijski odbor bjelovarsko-bilogorskog SDP-a ocijenio je neprihvatljivim imenovanje zamjene Damira Bajsa kandidatkinjom s liste koja ni ne živi na području te izborne jedinice, te se traži sjednica Glavnog odbora na kojoj bi se progovorilo o ovim temama.