Sjednica Vlade

Premijer Plenković zabrinut zbog rasta broja novozaraženih: Ovaj virus ozbiljna je prijetnja! Moramo pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i ekonomije

P. N.

foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

foto: Francisco Seco/Pool via REUTERS

Stožer, pojasnio je Plenković, "poduzima mjere kako bismo se što bolje mogli nositi s ovim najvećim izazovom".Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je zabrinutost zbog sve većeg broja slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.


– Danas je rekordni dan po broju oboljelih. To je ujedno i najveći skok u jednom danu; 179 zaraženih više nego jučer. Ovaj virus ozbiljna je prijetnja zdravlju i životima, rekao je Plenković, naglasivši da je važno pridržavati se mjera što ih propisuje Nacionalni stožer Civilne zaštite.


Stožer, pojasnio je Plenković, “poduzima mjere kako bismo se što bolje mogli nositi s ovim najvećim izazovom”.
– Naš je cilj pronaći pravu ravnotežu između zaštite zdravlja i ekonomije. Bitno je da jedno ne ugrozi drugo, ali to ovisi o svakome od nas. Moramo biti jedinstveni u ovoj borbi, moramo imati povjerenja u odgovornost naših građana. Znam da nikome nije ugodno nositi maske u zatvorenim prostorima, no osobito tamo gdje se ne može ostvariti distanca to je doista važno i to svi moramo prihvatiti, rekao je Plenković.


Izbjegavajte velika okupljanja!


Također, premijer je poručio da će Vlada održati gospodarsku aktivnost te upozorio građane da izbjegavaju velika okupljanja.


– Na žalost, to se odnosi čak i na velika obiteljska okupljanja, jer točno vidimo gdje su žarišta, istaknuo je Plenković.


Ministar zdravstva Vili Beroš, pak, istaknuo je da je rast novozaraženih bio očekivan te da  u idućim danima možemo očekivati sličan trend, “osobito ako se ljudi ne budu pridržavali mjera”.


Beroš je na sjednici vlade istaknuo da postupno raste broj hospitaliziranih osoba oboljelih od covida-19.


– U borbi protiv korone svjedočimo novim izazovima. Osobito je važno da svi profesionalci koji rade s osjetljivim skupinama, osobito djecom, prilagode način rada, podvukao je ministar.


I Beroš je upozorio da su obiteljska druženja i veća okupljanja najveći izvori zaraze te je naglasio da “tinjajuća žarišta postoje u svim županijama u Republici Hrvatskoj”.


Podsjetimo, Hrvatska danas bilježi najveći broj novozaraženih u jednom danu. Novozaražene su čak 542 osobe. O broju zaraženih u posljednja 24 sata i stanju po županijama više možete čitati NA OVOJ POVEZNICI.