Kampanja

Predsjednica u Novskoj otvorila novu zgradu Vodovoda i položila temeljni kamen za tvornicu mikroalgi

Hina

Foto Edina Zuko/PIXSELL

Foto Edina Zuko/PIXSELL

Podsjećajući da je Novska bila devastirana ratnim razaranjima, predsjednica je istaknula važnost suradnje privatnog i javnog sektora u gospodarskom rastu i razvojuNOVSKA Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je otvorila novu upravnu zgradu Vodovoda Novska te položila temeljni kamen za izgradnju tvornice mikroalgi Phyox, a tom je prigodom istaknula važnost suradnje, sinergije javnog i privatnog sektora za gospodarski rast i razvoj.


»Možda se čini kako su ovo dva različita ili oprečna događaja – s jedne strane imamo uložen javni novac, a s druge privatnu poduzetničku inicijativu. Kad bi ste me pitali što je od ovo dvoje važnije za Hrvatsku, za njezino gospodarstvo i građane kazala bih vam da je oboje jednako važnoj. Jer ključ uspjeha je uravnoteženi razvoj privatnog i javnog sektora, zajedno usmjerenih ka stvaranju konkurentnog i izvozno orijentiranog gospodarstva«, istaknula je Grabar-Kitarović, koja je simbolično presjecajući vrpcu otvorila novu upravnu zgradu Vodovoda Novska, a potom položila temeljni kamen tvornice za proizvodnju mikroalgi, koju će do kolovoza iduće godine u Poduzetničkoj zoni sagraditi tvrtka Phyox.


Podsjećajući da je Novska bila devastirana ratnim razaranjima, predsjednica je istaknula važnost suradnje privatnog i javnog sektora u gospodarskom rastu i razvoju.
Pozdravila je i poduprla taj zajednički smjer ka stvaranju boljeg i uspješnijeg života za sve Novljane. »Zato što se ovdje ostvaruje ono što sam govorila u proteklih pet godina, a to je da Hrvatska može postati jedna od najrazvijenijih država Europe u kojoj svi zajedno radimo za opći boljitak i dobro svakog čovjeka. Toj viziji i dalje sam vjerna. Spremna sam nastaviti pridonositi njezinom oživotvorenju još odlučnije i dosljednije«, poručila je Grabar-Kitarović.Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu izborne kampanje u ponedjeljak boravi u Sisačko-moslavačkoj županiji. 


Predsjednica je bila u Petrinji, Kutini i Popovači, a obilazak završava u Sisku gdje je uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana zapalila svijeću.


Spomenik je u listopadu bio devastiran zbog čega su sisački branitelji organizirali mirni prosvjed. Kolinda Grabar-Kitarović je braniteljima dala potporu u čuvanju i njegovanju vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata.


Posjetila je i Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku gdje su joj korisnici pripremili kraći glazbeni program.


Program boravka u Sisku Kolinda Grabar-Kitarović završava skupom u Hotelu Panonija gdje će se okupiti članovi HDZ-a i građani koji joj daju potporu na predsjedničkih izborima.Ljudi koji će raditi u novoj zgradi Vodovoda i budućoj tvornici mikroalgi svaki će na svoj način pridonositi izgradnji bolje Hrvatske, a to je Hrvatska po mjeri čovjeka, Hrvatska koja zna planirati, raditi i postizati sjajne rezultate, istaknula je predsjednica.


Novska pokazuje da zna razvijati poduzetničko-razvojni potencijal, »a to znači posao, bolje plaće, ostanak mladih i u budućnosti povratak onih koji su otišli«, rekla je Grabar-Kitarović, ističući i kako uspješna suradnja lokalnih vlasti i poduzetnika pokazuje kako se može stvoriti pozitivno poslovno okruženje.


Vodovod Novska je za izgradnju poslovne zgrade osigurao 2, 5 milijuna kuna vlastitih sredstava, a ta će tvrtka uskoro uložiti 123 milijuna kuna za gradnju 55 kilometara kanalizacijske mreže te gradskog pročiščivaća otpadnih voda. Od ukupnog iznosa ulaganja, 71 posto je osigurano iz EU fondova, a ostatak daju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode te Grad.


Tvrtka Phyox nastala je udruživanjem kompentencija, iskustva i sredstava njemačko-hrvatskih osnivača.Tvornica za proizvodnju mikroalgi, kako je istaknuo izvršni direktor te tvrtke Dražen Breglec, investicija je od pet milijuna eura, u prvoj fazi, koja se završava krajem kolovoza iduće godine, posao će naći 15 radnika, a proizvod će se prodavati širom Europe.