Obljetnica Oluje

Pozadina odlaska Miloševića u Knin: ‘Prelomio je kad je čuo da je Gotovina pristao održati govor’

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Nije bilo ni nagovaranja da umirovljeni general Ante Gotovina, koji se kloni javnih istupa, održi govor u KninuNije bilo nikakvih prisila da ove godine, prvi put, potpredsjednik hrvatske Vlade, Srbin, dođe u Knin za proslavu obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, piše u ponedjeljak Večernji list.


Nije bilo ni uvjetovanja da, kao reciprocitet dolasku Borisa Miloševića u Knin, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ode u selo Grubore položiti vijence srpskim žrtvama.


Nije bilo ni nagovaranja da umirovljeni general Ante Gotovina, koji se kloni javnih istupa, održi govor u Kninu. Uostalom, svi koji dobro poznaju Medveda i Gotovinu znaju da se njima ne može “narediti” da učine nešto što ne žele i u što ne vjeruju, navodi dnevnik.
Svi su ti ljudi odluke donijeli samostalno, kao i premijer Andrej Plenković, vođeni uvjerenjem da je potreban iskorak u odnosima Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a da se time nikako ne dovedu u pitanje postulati Domovinskog rata, ne izjednačavaju agresor i žrtva, da se time ne podcjenjuje bol obitelji koje su izgubile svoje članove, a ponajmanje žrtve.


No i uvjerenjem da je ovakav iskorak nužan, da je došlo vrijeme da se na zajedničkim točkama grade odnosi i povjerenje i da je to, ukratko, korisno i dobro za Hrvatsku, što je uostalom i odjek Gotovinina govora u Zagrebu nakon povratka iz Haaga i poruke da se treba okrenuti budućnosti.


Milošević ni itko iz SDSS-a nisu tražili reciprocitet; odluku da ide u Grubore inicirao je i donio sam ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.


Kad je Milošević potvrdio dolazak u Knin, predsjednik Vlade mu je rekao da cijeni tu odluku i misli da je ispravna. Milošević je otkrio kako duboko osjeća i uvjeren je da radi nešto dobro i pravedno i s tim nema problema iako je već tada primao neugodne i optužujuće poruke onih koji su razočarani njegovim potezom.


Generalu Gotovini sudjelovanje je predložio ministar Medved i odmah je prihvatio. Milošević je time bio vrlo zadovoljan i rekao da sve što kaže general on može potpisati, donosi Večernji list.