Tužno

Potresna priča iz Zadra: Konobar potjerao djevojčicu s Down sindromom, jer mu “narušava ugled lokala”

P. N.

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Cijelu sam noć proplakala zbog toga, stavite se u kožu djeteta koje je došlo pojesti pizzu i netko ga tjera vani, rekla je PerišaDruštvenim mrežama dijeli se potresna priča o slučaju iz jednog kafića na zadarskoj Kalelargi, gdje je konobar izbacio dvije gospođe i djevojčicu s Downovim sindromom, govoreći da “narušavaju reputaciju lokala”.


O incidentu je na Facebooku napisala Nada Vuščić, koja je s djevojčicom i njenom majkom sjedila u tom lokalu. Status se brzo proširio na društvenim mrežama, a podijelio ga je i zadarski gradski vijećnik Mate Lukić.


“Pitam se u kakvoj zemlji živim? Sjedeći s kćerkom frendice koja ima Downovom sindrom, dođe konobar i zamoli da se sklonim s tim djetetom jer mu kvari reputaciju caffeea. Ostala sam bez riječi, ustale smo i otišle. Vrativši se nazad samo sam mu rekla da ne da je izgubio reputaciju već da će i lokal zatvoriti. Obećajem i tako ću se dugo boriti dok ga ne zatvore jer to sam dužna tom ditetu dragom. Ljudi dragi, pa to su djeca pametnija od vas”, napisala je.

Danas se u centru grada Zadra dogodila neopisiva situacija.Sramota tuga i jad. Curica sa sa Downovim sindromom je…


Gepostet von Mate Lukić am Donnerstag, 1. Oktober 2020


Suzana Periša, predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije kaže kako u prvom momentu nije mogla vjerovati da je ovo istina.


“Raspitivala sam se, zvala, bilo me strah da netko nije nešto nadodao ili krivo interpretirao, ali ne. Ispalo je da je gospođa došla u ugostiteljski objekt s djetetom koje ima Down sindrom i da je izbačena zbog njegovog hendikepa. Cijelu sam noć proplakala zbog toga, stavite se u kožu djeteta koje je došlo pojesti pizzu i netko ga tjera vani, rekla je Periša za Antenu Zadar i dodala kako je oduševljena kako su Zadrani reagirali.


” Građani su reagirali odlično i zbog toga mi je baš drago. Čitam neke od komentara u kojima se poziva na linč, ne daj Bože, mi zaista ne želimo da se išta dogodi vlasniku tog lokala, ali ovakvim se događajima treba stati na kraj. Kako, još uvijek ne znamo. Gospođa iz ove priče je igrom slučaja odvjetnica i možda će i ona sama pokrenuti pravne korake, navodi Suzana.


Incident su osudili i mnogi ugostitelji. Ivan Dražović, pozvao je gospođu i djevojčicu da dođu u Caffe bar Aba na Poluotoku, koji pripada njegovoj obitelji.


“U znak poštovanja i podrške, kod nas imaju besplatnu kavu, sok i što god žele godinu dana.” – poručio je Dražović, prenosi Kalelargainfo.