Potvrđeno

Porezna uprava uvodi PDV na male pošiljke iz Kine jeftinije od 22 eura

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjet će 25 posto od 1. srpnja 2021.Od sljedećeg ljeta, točnije od 1. srpnja 2021. za svaku pošiljku naručenu iz trećih zemalja – uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost od 25 posto.


Trenutačno su u Hrvatskoj male pošiljke čija je vrijednost manja od 22 eura oslobođene od plaćanja PDV-a, no za manje od godinu dana na takve pošiljke bit će potrebno platiti PDV i carinu pa će i mali, tj. jeftiniji paketi koji se naručuju iz Kine poskupjeti 25 posto.


O poskupljenjima pošiljaka iz trećih zemalja govori se već neko vrijeme, a jučer su to iz Ministarstva financija i Porezne uprave i službeno potvrdili novinarima Buga.
“Usklađenje s navedenim direktivama imat će učinak od 1. srpnja 2021. godine, s ciljem pojednostavnjenja određenih pravila u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu te osiguravanja ravnopravnih uvjeta poslovanja poreznim obveznicima iz Europske unije u odnosu na porezne obveznike iz trećih zemalja, obzirom da se ukida oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura”, poručili su iz Porezne uprave za Bug.


Od sljedećeg ljeta tako ćemo na pakete poslane iz Kine i trećih zemalja u vrijednosti manjoj od 22 eura, odnosno 160 kuna, plaćati PDV od 25 posto koji će biti zaračunat izravno prodavatelju robe.


To ujedno znači i da ćemo izbjeći dugotrajni postupak carinjenja i s njime povezane fiksne troškove, pa će nam “sitnice iz Kine” vjerojatno poskupjeti za “samo” 25%, piše Bug.