DIVLJAŠTVO NA PUTOVANJU

Pogledajte grozomorni homofobni ispad u autobusu Rijeka-Zagreb: “Šta, i ti si neka lezbača?”

P. N.

Služeći se najvulgarnijim izrazima upućenima gej i trans ljudima, pozivao se na boga i domovinu, više puta pljuvao po drugim putnicima i putnicama. Na koncu je počeo ispitivati pojedine putnice i putnike „jesu li pederi, trans“ i potom „jesu li Srbi“U autobusu na liniji Rijeka-Zagreb danas je snimljen agresivni ispad i homofobni napad, kojeg je prijavio Zagreb Pride, vodeća LGBTIQ+ organizacija u Hrvatskoj.


“E, znaš kako volim tuć’ pedere, znaš kako ih volim tuć’?, jedna je u nizu prijetećih i mrzilačkih rečenica koje muškarac izgovara u videu, pozivajući se pritom i na navijačku skupinu BBB.


Na kraju je uhićen u Zagrebu.
Zagreb Pride priopćio je kako je prikupio je detaljan iskaz hrabre, odgovorne i samosvjesne svjedokinje koja je snimila video jednog dijela izgreda. Dok je kasnije davala iskaz upućujući osobu iz policije da je čitav napad motiviran mržnjom prema LGBTIQ+ osobama, nasilnik joj se približio, nasrnuo na nju te joj prijeteći dobacio „Šta, i ti si neka lezbača?“, pljunuvši je pred očima policijske djelatnice.


Time je i ona postala oštećena osoba, povrijeđeno je njeno dostojanstvo, vrijeđana je i ponižena zbog svoje seksualne orijentacije. Prema našim informacijama nasilnik je priveden na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu.


Uz video-snimak, postoje i dva zvučna zapisa u kojemu se čuje da je homofob i izgrednik razne osobe
dugotrajno vrijeđao, služeći se najvulgarnijim izrazima upućenima gej i trans ljudima, pozivao se na boga i domovinu, više puta pljuvao po drugim putnicima i putnicama. Na koncu je počeo ispitivati pojedine putnice i putnike „jesu li pederi, trans“ i potom „jesu li Srbi“, te i Srbe vrijeđao i prijetio im nasiljem.Pozivamo policiju da provede temeljitu istragu i kazneno prijavi izgrednika i nasilnika za mržnju, nasilje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije i/ili etničkog podrijetla. Ovo nije puko remećenje javnog reda i mira!


Zagreb Pride poziva sve osobe iz autobusa na liniji Rijeka-Zagreb koje su svjedočile nasilnom i homofonom izgredu ili su i same bile izložene nasilju, da nam se jave. Ustrajno radimo na tome da ovakvo nasilje prestane prolaziti ispod radara! Ovo nije „kafanska kavga“, već zorno svjedočanstvo o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj.


Samo u lipnju Zagreb Pride zaprimio je tri prijave slične naravi.