Obljetnica HDZ-a

Plenković: Škoro želi pomoći Bernardiću, kao ranije i Milanoviću, a Hasanbegović nema veze sa svjetonazorom HDZ-a

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Plenković je poručio kako birači od centra prema desno razumiju koja je njihova misija i uloga. "Ako su već pomogli Milanoviću, očito da sad žele pomoći Bernardiću“, zaključio je odgovarajući na pitanja novinara.ZAGREB – Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je kako svi birači od centra prema desno trebaju znati da predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro želi pomoći čelniku SDP-a Davoru Bernardiću, kao što je pomogao i Zoranu Milanoviću u izboru za predsjednika RH.


Nakon što ga je ranije danas Škoro prozvao da je pomogao u rehabilitaciji SDP-a, Plenković je na proslavi 31. obljetnice osnutka HDZ-a na zagrebačkom Jarunu Škori odgovorio kako se on pokazao na predsjedničkim izborima kao saveznik predsjednika Milanovića.


“Ako je netko u drugom kruga izbora u stanju poručiti da treba između jedan i dva izabrati tri, onda to govori koji su njegovi ciljevi“, rekao je i dodao da su Škorini podupiratelji javno pozivali birače da poništavaju listiće u drugom krugu.
Plenković je poručio kako birači od centra prema desno razumiju koja je njihova misija i uloga. “Ako su već pomogli Milanoviću, očito da sad žele pomoći Bernardiću“, zaključio je odgovarajući na pitanja novinara.


On nije predmet našeg interesa


Za Zlatka Hasanbegovića – koji je kazao kako je Domovinski pokret, na čijoj je listi, jedina politička brana dolasku SDP-a na vlast te nazvao premijerove dosjetke besmislenima – Plenković je rekao da “on za njih nije bitan, niti je predmet našeg interesa“.


Naveo je i kako po njemu Hasanbegović nije ni trebao biti u HDZ-u, jer nema veze sa svjetnonazorom HDZ-a.


“Nismo ga nikad čuli riječ o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, rijetko ćete iz njegovih usta čuti nešto što je povezano s predsjednikom Tuđmanom“, rekao je Plenković.


Ustvrdio je kako je Hasanbegović dovoljno rekao o lojalnosti kad je 2017. na lokalnim izborima odlučio otići iz HDZ-a.


“Ako netko odlazi sam, bez da kaže vodstvu, a član je Predsjedništva, na drugu listu, toliko o lojalnosti, korektnosti i habitusu takvog čovjeka“, izjavio je predsjednik HDZ-a.


Za Bernardića, čelnika SDP-a i Restart koalicije, rekao je da se sam diskvalificirao, “ne samo s onim primitivizmom prije nekoliko tjedna”, osvrčući se na njegovu uvredu na račun predsjednika sada raspuštenog 9. saziva Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, kojega je nazvao “rektalnim alpinistom”.


Bizarno je da se boji i bježi od sučeljavanja


“Onaj tko se plaši, boji i bježi od sučeljavanja mislim da je bizarno da pretendira da preuzme ulogu vođenja Hrvatska“, rekao je Plenković.


Naglasio je kako HDZ, za razliku od drugih, ima velika postignuća i program koji projicira budućnost u vremenu kad traže novi legitimitet “za drugo poluvrijeme”, odnosni novi mandat na čelu države, a u kontekstu covida-19 kojeg su, ističe, u prvom valu savladali.


Plenković je poručio kako je to što su brojni stručnjaci i epidemiolozi zabrinuti što će biti najesen pravi razlog zbog kojeg žele dobiti novi legitimitet, kako bi mogli formirati vladu i boriti se za gospodarski oporavak te protiv eventualnog drugog vala pandemije.


Tuđman zacrtao put razvoja


U povodu obljetnice HDZ-a, istaknuo je kako su ovo dani kad se prisjećamo osnivanja “najsnažnije političke stranke u suvremenoj Hrvatskoj”, te djela prvog predsjednika RH i HDZ-a Franje Tuđmana, koji je u presudnim vremenima prepoznao trenutak i poveo hrvatski narod prema samostalnosti, oslobođenju okupiranih teritorija i međunarodnom priznanju.


Tuđman je praktički svojim aktivnostima 1990-tih godina zacrtao put razvoja Hrvatske kao slobodne zemlje u kojoj su transformirali gospodarski sustav, uredili pravni sustav i ostvarili strateške ciljeve članstva u EU i NATO-u, rekao je Plenković.


Napomenuo je kako HDZ danas, 31 godinu kasnije, ima zadaću i prigodu dalje unaprjeđivati društvo, osnaživati hrvatsku ekonomiju, jačati institucije koje su se pokazale otpornim i žilavim u vremenu pandemije, te dodatno osnaživati hrvatski suverenizam, koristeći sve prednosti kvalitetnog i utjecajnog položaja.