Obljetnica Oluje

Plenković o sutrašnjoj proslavi i bojazni da Milanović zbog majica HOS-a napusti Knin: ‘Nismo se čuli, vidjet ćemo sve sutra’

P. N.

Andrej Plenković / Snimio IGOR KRALJ/PIXSELL

Andrej Plenković / Snimio IGOR KRALJ/PIXSELL

"Službe će osigurati da problema nema", dodao jePremijer Andrej Plenković je uoči sutrašnje svečane obljetnice “Oluje” u Kninu jutros izjavio kako je dolazak SDSS-ovog Borisa Miloševića važna stvar.


“Ova moja inicijativa je bila logična i prirodna. Ključno je da 25 god nakon Oluje šaljemo važan signal da politički predstavnik SDSS-a dolazi na Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede. Time se šalje nova poruka za hrvatsko društvo i odnos između Hrvata i srpske nacionalne manjine, kao i poruka kakvu Hrvatsku gradimo u četvrtom desetljeću njene samostalnosti”, izjavio je Plenković.


Upitan je i za majice s HOS-ovim obilježjima koje su najavili nositi predstavnici nekih braniteljskih udruga.
“Informirani smo o inicijativi o određenim majicama koje su tiskane. Očekujem da oni u službenom protokolu budu u onim majicama koje reflektiraju njihove postrojbe iz Domovinskog rata ili službenim majicama proslave. Nije predviđeno da se u protokolu nose takve majice”, ustvrdio je i dodao da ne očekuje nikakve probleme.


“Službe će osigurati da problema nema”, dodao je.


Upitan je i je li se u međuvremenu, nakon razmjene teških riječi, čuo s predsjednikom Milanovićem.


“Nisam, uopće” – odvratio je.


Kakav govor od njega sutra očekuje.


“Ne znam, čut ću ga sutra”.


Što ako napusti proslavu zbog majica HOS-a?


“To pitajte njega”, zaključio je Plenković.


Kaže i da odlazak Tome Medveda u Grubore nije politička trgovina i protuusluga za Miloševićev dolazak u Knin.


“Kao i u prošlom mandatu radit ćemo na ravnopravnosti svih naših građana, bez obzira jesu li Hrvati ili pripadnici manjina, te im omogućiti živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća – od struje i vode, do drugih civilizacijskih pitanja. Tomo Medved kao potpredsjednik Vlade odlazi u Grubore, ali to nije nikakva trgovina”, navodi Plenković, kojeg ne brinu kritike sa srpske strane.


“Naše odluke donosimo za nas, za Hrvatsku, a one šalju poruku da smo 25 godina od završetka rata riješili sve svoje strateške zadaće. Uvjereni smo da će i drugi uvidjeti koliko su ovakve geste važne, ali nama nije prvorazredno pitanje što na to netko kaže”, zaključio je.