VELIKA OBLJETNICA

Plenković: Mijenjamo hrvatsko društvo na bolje, svi ćemo s ponosom biti u Kninu

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predsjednik Vlade je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu GruboriPredsjednik Vlade RH Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a je kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Naglasio je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.


– Imali smo i povijesno Europsko vijeće na kojem smo za Hrvatsku donijeli 22 mlrd. eura za gospodarski oporavak u idućih sedam godina. Dan nakon toga je konstituiran Hrvatski sabor. Već 23. srpnja Vlada je dobila povjerenje, a 24. srpnja je bila sjednica Vlade te je upućen Zakon o obnovi grada Zagreba u Sabor, te je 31. srpnja već izglasan u prvom čitanju, kazao je Plenković.


Naglasio da će 5. kolovoza svi s ponosom biti u Kninu. Plenković je rekao da se zalagao i u prošlom mandatu Vlade da nacionalne manjine trebaju biti uz Vladu i biti njezin sastavni dio.
Dodao je da je dobra stvar za hrvatsko društvo da potpredsjednik Vlade Boris Milošević u ime SDSS-a dolazi u Knin.


Poručio je da je to dobro za odnose između Hrvata i srpske manjine osobito one u Hrvatskoj.


– Dobro je i u konačnici za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne i suvremene Hrvatske koja je riješila svoje nacionalne zadaće, poručio je hrvatski predsjednik Vlade.


Kazao je da dolazak Miloševića na 25. obljetnicu VRO Oluja pokazuje i jedinstven stav Vlade.


– Svi članovi i članice Vlade će biti u Kninu za 25. obljetnicu. To je poruka suočavanja s onim što se dogodilo proteklih 30 godina, dodao je.


Plenković je naglasio je je VRO Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbježna, a politički nužna.


Plenković je poručio da je cilj ove Vlade da mijenja odnose u hrvatskom društvu, te da mijenja odnose i s našim susjedima na bolje. Istaknuo je da je prošlo 25 godina od kraja rata te 22 godine od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.


Naglasio je da je odluka o dolasku Miloševića u Knin izrazito dobra i pozitivna. Dodao  je da vjeruje da će s vremenom razumjeti i u Beogradu zašto je ta odluka važna.


Predsjednik Vlade je kazao da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved želi otići u Grubore i napraviti jedninu civilizacijsku gestu hrvatske Vlade te želi izraziti pijetet prema žrtvama u selu Grubori.


– To je važna politička gesta hrvatske Vlade, rekao je Plenković.


Poručio je da to nije nikakva trgovina već želi transformirati odnose i staviti ih na neke druge, nove, zdrave osnove.


– Činjenica da će tamo govoriti general Gotovina je jako dobro za Hrvatsku. Sjećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga. Rat je gotov, okrenimo se budućnosti. I uvjeren sam da on dijeli ovakav pristup i ovakav stav koji smo politički zauzeli povodom 25. obljetnice, kazao je.