BOLEST SE BRZO VRATILA

Nitko nije proglasio covid-19 kroničnom bolešću, ali je moguće ponovo oboljeti: Splićanin izliječen u travnju opet dobio koronavirus

Hina

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U Splitu se pojavila sumnja na ponovnu infekciju covidom-19 kod jednog pacijenta. Riječ je o imunološki kompromitiranoj osobi starije životne dobi, korisniku Doma za starije u Vukovarskoj ulici, koji je u travnju zbog dijagnoze covida-19 bio hospitaliziran u KBC-u Split, javlja N1.
Pacijent se tada uspješno oporavio, a dva uzastopna PCR testa su mu bila negativna. No, kod pacijenta su se nedavno ponovno pojavili simptomi covida-19 i test je bio pozitivan. No, ovoga puta, barem ne zasad, nije bilo potrebe za njegovom hospitalizacijom.


“Nitko još nije proglasio covid-19 kroničnom bolešću, ali po svemu sudeći moguće je ponovo oboljeti. Pacijent koji je prebolio koronavirus inače ima zloćudnu bolest zbog koje češće ide na testiranja zbog pretraga ili daljnjeg liječenja pa je jedan od testova bio pozitivan.


No, valja reći da se zloćudna bolest na neki način ipak upliće u neke naše genetske i imunološke funkcije, pa je moguće i u covid-19. No, razloga za hospitalizaciju nije bilo jer infekcija ovoga puta nije bila popraćena simptomima koji bi zahtijevali hospitalizaciju”, objašnjava prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a.