Mislav Herman

Ovaj čovjek je favorit za šefa zagrebačkog HDZ-a

Zlatko Crnčec

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Hermana se spominje i kao novog predsjednika zagrebačke Gradske skupštine nakon što je dosadašnji obnašatelj ove dužnosti Drago Prgomet stavio svoj mandat na raspolaganje Ovog tjedna trebali bi biti nastavljeni unutarstranački izbori u HDZ-u, a jedna od najzanimljivijih izbornih utrka bit će ona za prvog čovjeka stranke u Zagrebu. Kako zasad stvari stoje, favorit za poziciju novog predsjednika HDZ-a trebao bi biti zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Mislav Herman.


On bi u izborima za predsjednika zagrebačke Gradske organizacije mogao imati podršku dijela zagrebačkog HDZ-a koji je u ožujku ove godine uspješno odradio kampanju za Andreja Plenkovića i njegov tim.


Tada je ne samo Plenković pobijedio svog protukandidata za funkciju predsjednika stranke Miru Kovača nego su izabrani i njegovi kandidati za zamjenika predsjednika i sva četiri potpredsjednika. Ako sam Plenković da podršku Hermanu – neformalnu, jer se on javno neće opredjeljivati za bilo kojeg od kandidata – ovaj će postati jasni favorit u utrci za predsjednika zagrebačkog HDZ-a.
Hermana se spominje i kao novog predsjednika zagrebačke Gradske skupštine nakon što je dosadašnji obnašatelj ove dužnosti Drago Prgomet stavio svoj mandat na raspolaganje.


Postignut dogovor


Kako se može neslužbeno doznati u HDZ-u, Gordan Hanžek, koji je također podigao dokumentaciju za prikupljanje potrebnih popisa, ipak se neće kandidirati za predsjednika zagrebačke organizacije.


On je kandidaturu najavio na isti dan, u ponedjeljak 16. ožujka ove godine, kada je Nacionalno vijeće HDZ-a donijelo odluku o prekidu unutarstranačkih izbora zbog epidemije korone.


Hanžek nije bio bez izgleda jer bi njegovu kandidaturu podržala u stranci prilično utjecajna Zajednica utemeljitelja »dr. Franjo Tuđman« čiji je glavni tajnik postao krajem prošle godine.
Svoju je kandidaturu u ožujku najavio i Pavo Kostopeč.


Predstavio ju je na skupu u Europskom domu 6. ožujka ove godine. U HDZ-u se može čuti da bi njemu prepreka mogla biti to što dosad nije obnašao ni jednu višu funkciju u Gradskoj organizaciji. Na izborima za predsjednika stranke ovog proljeća Kostopeč je podržao Andreja Plenkovića.


Dosadašnji predsjednik HDZ-a Grada Zagreba, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, na jednoj je od zadnjih sjednica Gradskog odbora najavio da se više neće kandidirati za tu funkciju, te da će se posvetiti radu u Državnom inspektoratu.


Još uvijek se ne zna kako će postupiti njegov najbliži suradnik Ivan Ćelić, ali u stranci se može čuti da je s njim postignut dogovor oko toga da on dobije mjesto u Saboru uz uvjet da se ne kandidira za predsjednika gradske organizacije i da odustane od funkcije njenoga glavnog tajnika.


Stranački kuloari


Naravno, paralelno s nastavkom unutarstranačkih izbora u HDZ-u se vode intenzivne konzultacije oko toga tko bi mogao biti njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.


Od kandidata koji su se spominjali, u HDZ-u se može čuti da je ministar financija Zdravko Marić neslužbeno spomenut u medijima više kao model kakav bi HDZ-ov kandidat za gradonačelnika trebao biti nego kao konkretna osoba koju bi trebala istaknuti.


Po svemu sudeći, iz bilo kakvih kombinacija za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika ispao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić. Njegovo je ime spomenuto u aferi Vjetroelektrane u sklopu koje je uhićena državna tajnica Josipa Rimac, a bio je posjetitelj kluba nekadašnjeg prvog čovjeka JANAF-a Dragana Kovačevića.


Za razliku od ostalih ministara koji su zalazili u klub, jedino Ćorić nije želio odgovoriti na pitanje je li na ulazu u taj prostor pristao ostaviti mobitel.


Osim toga, sam Ćorić nema nikakvu podršku u zagrebačkoj Gradskoj organizaciji HDZ-a iako je formalno njen potpredsjednik. Iako formalno, dakle, i danas ima visoku funkciju, Ćorić nikada nije bio na sjednici Gradskog odbora što mu je posebno zamjereno.


Iako je svojedobno bio spominjan kao kandidat za gradonačelnika, aktualni ministar zdravstva Vili Beroš otpao je iz svih kombinacija. Neslužbeno se može doznati da vrhu stranke nije najbolje sjela epizoda s objavom njegovog telefonskog razgovora s kandidatkinjom za ravnateljicu Vinogradske bolnice Dijanom Zadravec u kojem se spominjalo premijerovo ime.


U stranačkim se kuloarima spominje i ime gradskog zastupnika i profesora na Ekonomskom fakultetu Davora Filipovića koji je tijekom ove godine više puta javno kritizirao gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, a posebno njegov način vođenja gradskih financija.


U rujnu je čak ušao u otvorenu polemiku s Bandićem koji ga je nazvao skojevcem na što je Filipović uzvratio da ima on manje godina nego zagrebački gradonačelnik staža u KPJ-u. Što se tiče kandidata za gradonačelnika, puno će se više znati nakon što HDZ javno objavi svoju poziciju oko toga hoće li podržati Bandićev proračun za 2021. godinu.