KORONA U ŠKOLAMA

“Out” su trenutno čak 163 razreda: U samo tjedan dana udvostručen broj školaraca u samoizolaciji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Z. KUCELIN

Foto Z. KUCELIN

Riječ je o uzlaznom trendu broja djece u samoizolaciji koji se nastavio i preko vikenda. U petak je mjera bila izrečena za 3.348 djece, što znači da se samo tijekom vikenda broj djece u samoizolaciji povećao za njih 683RIJEKA – Nakon prošlotjednog odlaska u samoizolaciju dva razredna odjela kostrenske osnovne škole zbog dvoje učenika pozitivnih na koronavirus jučer je iz istih razloga mjera samoizolacije izrečena za razredni odjel maturanata Obrtničke škole Opatija te jedan razredni odjel Srednje talijanske škole.


Tako Primorsko-goranska županija trenutačno ima u samoizolaciji četiri razredna odjela zbog četiri zaražena učenika u tri škole, a scenarij dviju srednjih škola za čije je učenike samoizolacija krenula jučer gotovo je identičan. Naime, u obje škole zaraženi učenici na nastavi nisu bili cijeli prošli tjedan te će njihovi razredi prema preporuci epidemiologa umjesto uobičajenih 14 dana izolacije odraditi svega jedan tjedan izoliranosti.


Učenici Obrtničke škole Opatija, kaže ravnateljica Loredana Grdinić, u klupe se vraćaju već 28. rujna, a do tada će pratiti online nastavu.
– S obzirom na to da zaražena učenica u školi nije bila od 14. rujna, njenom je razredu izrečena mjera samoizolacije u trajanju od jednog tjedna, a online nastava je već jučer krenula. Ukupno se radi o 19 učenika koji su u samoizolaciji. Ostatak škole normalno funkcionira, kaže Grdinić.


Najmanji odjel


Slična je situacija, dodaje ravnatelj Srednje talijanske škole Rijeka Michele Scalembra i u toj riječkoj školi, jer zaraženi učenik više od tjedan dana nije bio na nastavi pa će se jučer započeta online nastava za njegov razredni odjel okončati već 25. rujna.


– Prema uputama epidemiologa razredni odjel koji pohađa zaraženi učenik u samoizolaciji će biti do kraja ovog tjedna, a riječ je o svega petero učenika, jer to je najmanji razredni odjel u školi. Učenici će već u petak biti na nastavi u školi, ističe Scalembra.


Ravnatelj Srednje talijanske škole ujedno dodaje da svi ostali učenici pohađaju A model nastave koji podrazumijeva nastavu u učionicama. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer je u Hrvatskoj bilo 4.031 dijete u samoizolaciji. Riječ je o uzlaznom trendu broja djece u samoizolaciji koji se nastavio i preko vikenda.


Vraćaju se maske u međimurske škole

Obvezu nošenja maski u učionicama do sada su ukinule Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka i Međimurska županija.
Ipak, iz Međimurske županije u nedjelju su javili kako zbog mjera predostrožnosti u pojedine škole od ovog tjedna vraćaju obveze nošenja maski, a riječ je o dvije srednje te jednoj osnovnoj školi u kojoj su nekolicina nastavnika i dva razredna odjela u samoizolaciji, jer su učenici bili na svadbi na kojoj je zabilježen veći broj novozaraženih.

Naime, u petak je prema podacima ministarstva ta mjera bila izrečena za 3.348 djece, što znači da se tijekom vikenda broj djece u samoizolaciji povećao za njih 683, dok se u posljednjih tjedan dana taj broj udvostručio. Naime, prošlog ponedjeljka u samoizolaciji je bilo 2.089 djece, a ovog ponedjeljka čak 2.212 više. Od 4.301 djeteta koje je trenutačno u samoizolaciji najveći je broj djece školskog uzrasta, od 7 do 18 godina, njih 3.261, što odgovara broju učenika čak 163 razredna odjela.


Više zaraženih


Međutim, u ministarstvu kažu da ne raspolažu takvim podacima te da evidenciju o broju razrednih odjela i škola u samoizolaciji vode lokalni stožeri Civilne zaštite. Istovremeno s porastom broja djece u samoizolaciji raste i broj zaražene djece pa ih je tako u petak bilo 266, a jučer 278. Također raste i broj prosvjetnih djelatnika u samoizolaciji, ali je od petka do jučer broj pozitivnih djelatnika smanjen te je jučer bilo 125 prosvjetnih djelatnika u izolaciji, od čega je njih 20 pozitivno.


Broj škola koje su zbog većeg broja nastavnika u samoizolaciji morale u potpunosti prijeći na online nastavu i dalje je osam, što je 0,59 posto škola u Hrvatskoj, dok i dalje najveći broj škola, 91,3 posto provodi nastavu u učionici, a njih 8 posto ima kombinaciju nastave u učionici i online.


Unatoč činjenici da broj zaražene djece i njihovih vršnjaka koji preventivno moraju u samoizolaciju raste, pojedine sredine i dalje donose odluke o prestanku obveznog nošenja maski u školama. To je jučer napravio i Grad Varaždin, a odluka se ne odnosi na srednjoškolce, već samo na učenike od 5. do 8. razreda u varaždinskim školama i njihove učitelje, a primjenjuje se od danas.