Skup "sport"

Nošenje maski sve manje postaje stvar izbora: Izračunali smo da četveročlanoj obitelji mjesečno treba čak – 720 kuna

Bruna Matičić

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Sanjin Strukić PIXSELL

Budući da nošenje maskica više nije stvar izbora, već je trenutno postala obaveza u javnom prijevozu, osim dovoljnog broja maski za lice, nužno bi ih bilo građanima omogućiti po prihvatljivoj cijeniObaveza nošenja maski u javnom prijevozu te preporučena mjera nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i mjestima gdje se okuplja ili boravi veći broj ljudi, mogla bi značajno povećati kućne izdatke.


Naime, obilaskom ljekarni, drogerija i ostalih trgovina koje u ponudi imaju zaštitne maske za lice, došli smo do zaključka da bi četveročlana obitelj za zaštitne maske iz svoga kućnog budžeta mjesečno morala izdvojiti čak 720 kuna. Dakle, golem izdatak, pogotovo za kućanstvo s nižim primanjima.


Unatoč, nimalo simboličnim cijenama obavezne zaštitne opreme, porast broja zaraženih i obavezna mjera koju je propisao Nacionalni stožer uvelike su pojačali i prodaju zaštitnih maski za lice u ljekarnama i drogerijama. To više što se, s obzirom na pozitivne učinke u zaštiti i obrani od širenja zaraze, sve više razmišlja o mogućnosti uvođenja obaveze nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim javnim prostorima.
Vodeći se tom mišlju, provjerili smo dostupnost maski u riječkim ljekarnama i drogerijama te ostalim dućanima, a saznali smo i njihovu trenutačnu cijenu.


Najtraženija roba


Srećom, čini se da se nestašica i navala kakvoj smo svjedočili u ožujku neće ponoviti jer ima dovoljno maski za širu uporabu i ljekarne i drogerije dobro su opskrbljene. No, u pitanje se dovodi njihova cijena. Početkom ožujka kirurške maske naglo su postale najtraženija roba na tržištu što je uvelike utjecalo na njihovu cijenu.O tome svjedoči i podatak da cijena jedne jednokratne maske do ožujka ove godine iznosila je između 20 i 80 lipa, a već u prvoj polovici ožujka naglo je skočila na čak 6,50 kuna u nabavi, dok ju je krajnji kupac u ljekarnama i drogerijama kupovao po puno višoj cijeni. Cijene zaštitnih maski neće divljati kao ranije, zahvaljujući odluci Vlade koja je 30. travnja ograničila njezinu maksimalnu cijenu koja ne smije biti viša od 12 kuna.


Tijekom obilaska, uvidjeli smo da platnenih pamučnih zaštitnih maski, koje su preplavile tržište u najkritičnijem trenutku, više gotovo nije moguće pronaći u trgovinama, no jednokratne kirurške maske za lice mogu se nabaviti u ljekarnama i raznim drogerijama. Tako je, primjerice, u ljekarni Jadran moguće kupiti jednokratnu troslojnu kiruršku maskicu po cijeni od 6,60 kuna, a u ponudi imaju i FFP2 maske koje se prilagođavaju obliku lica i maksimalno štite korisnika i ljude u okolini, čija cijena iznosi 38 kuna. U Bipi paket s pedeset troslojnih maskica iznosi 299,90 kn, odnosno 5,99 kuna komad, a u DM-u 295,90 kuna, što ispadne 5,92 kuna po maskici. Zaštitne maskice za lice moguće je pronaći i u specijaliziranoj trgovini medicinske opreme i ortopedskih pomagala u Starom gradu u Rijeci, gdje je za jednokratnu kiruršku maskicu za lice potrebno izdvojiti 4,70 kuna, a u ponudi imaju i veća pakiranja. Ljubazne prodavačice u trgovini kazale su nam da je to najbolja cijena do sada, s obzirom na cijene iste u jeku epidemije i trenutno su dobro opskrbljeni zalihama. Maskice je zaista moguće nabaviti u raznim trgovinama uz relativno male varijacije u cijeni.


Minimalni trošak


Dostupne su i u Tisku, gdje pet jednokratnih maskica iznosi 34,99 kuna te KiK-u po cijeni od 69,90 kuna za set od 10 komada. Cijena zaštitnih maski u međuvremenu se stabilizirala od početne i prosječno iznosi 6 kuna, ali uzme li se u obzir da ih je potrebno redovito mijenjati tijekom dugotrajnog nošenja i baciti nakon svakog nošenja, zaštitne maske mogle bi predstavljati značajan trošak za kućne budžete. Jedna četveročlana obitelj koja bi koristila samo jednu masku dnevno po osobi, toga bi dana potrošila 24 kune, ali na mjesečnoj bi razini iz svoga kućnoga budžeta morala izdvojiti 720 kuna, a vjerojatno i više, jer riječ je o minimalnoj potrošnji.Budući da nošenje maskica više nije stvar izbora, već je trenutno postala obaveza u javnom prijevozu, osim dovoljnog broja maski za lice, nužno bi ih bilo građanima omogućiti po prihvatljivoj cijeni. Stoga se javlja pitanje – zašto se maske za lice ne bi uključile na jednu od lista, osnovnu ili dopunsku, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, čime bi zdravstveno osiguranje u potpunosti pokrivalo njezin trošak ili barem dio ne baš niske cijene.