Lažne diplome

Nastavlja se češljanje isprava: ‘S krivotvorenom diplomom iz Novog Sada predavala engleski punih 20 godina’

Ingrid Šestan Kučić

Arhiva NL

Arhiva NL

Za 90 posto svih poslanih isprava potvrđena je njihova vjerodostojnost, dok se potvrda čeka za još 10 posto zaposlenih, dakle za njih oko 8.000. Više od 80 škola ni danas ne provjerava vjerodostojnost diploma prilikom zapošljavanjaČak je 60 lažnih diploma i svjedodžbi pronađeno u osnovnim i srednjim školama od sredine siječnja 2019. godine, kada je ministrica Blaženka Divjak u svom resoru pokrenula proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Diplome i svjedodžbe zaposlenih u tom resoru češljaju se i dalje.


Prema upitniku koji je Ministarstvo obrazovanja i znanosti poslalo školama u kojima radi više od 75.000 ljudi, 94 posto isprava je poslano na provjeru. Za 90 posto svih poslanih isprava potvrđena je njihova vjerodostojnost, dok se potvrda čeka za još 10 posto zaposlenih, dakle za njih oko 8.000. Provjerom je dosad otkriveno 60 nevjerodostojnih isprava, od toga 27 diploma i 33 svjedodžbe.


Zaštita učitelja
Prema podacima iz MZO-a, u strukturi otkrivenih lažnih isprava veći je udio žena nego muškaraca. Tako je s lažnim ispravama radilo 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, osam je inozemnih diploma, tri lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, dvije Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci. Zanimljivo je da su neki od »vlasnika« lažnih diploma u sustavu radili desetljećima, a jedan od najdrastičnijih primjera je onaj »profesorice« engleskog jezika koja se zaposlila na temelju, kako se pokazalo, krivotvorene diplome Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, s kojom je u jednoj osnovnoj školi predavala engleski jezik dulje od 20 godina.


S lažnim svjedodžbama zapošljavalo se i pomoćno osoblje, pa je tako među inkriminiranima pronađena i jedna kuharica. Najnoviji je pak primjer iz Vukovarsko-srijemske županije, gdje je u tri osnovne škole glazbenu kulturu predavao Osječanin s lažnom inozemnom diplomom. Uspješno je varao sustav punih šest godina.


– Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja predstavlja degradaciju za struku i instituciju. Učenici zaslužuju najbolje poučavanje, ali potrebno je i jasno potvrditi poruku da se samo pošten rad isplati, poručila je jučer ministrica Divjak te istaknula kako je cilj provjere diploma vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja. »Nadam se da smo u tome uspjeli. I dalje smatram da su se i ostali resori trebali puno jače obračunati s varalicama unutar svojih sustava.«, istaknula je Divjak.


Nakon otkaza, prijava


Proces provjere vjerodostojnosti isprava je pokrenut 11. siječnja 2019. godine, a za postupak provjere nadležni su ravnatelji škola koji su sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju odgovorni za zakonitost rada i stručni rad školske ustanove. Ministarstvo je istodobno dalo uputu da se prilikom svakog novog zapošljavanja obavezno provjeri vjerodostojnost isprave. Međutim, čak 81 škola oglušila se o tu uputu prosvjetnih vlasti te Divjak najavljuje da će prosvjetna inspekcija prilikom izlaska na teren ubuduće redovito provjeravati jesu li škole uvele obaveznu provjeru vjerodostojnosti isprave prilikom svakog novog zapošljavanja. Ministarstvo je također tražilo provjeru diploma i u drugim ustanovama u svojoj nadležnosti.


Nakon što se otkrije krivotvorena diploma ili svjedodžba, zaposlenim se automatski uručuje otkaz, a prijavljuje ga se Državnom odvjetništvu, nakon čega slijedi istražni postupak i pravosudni organi preuzimaju postupak. Kakve su sankcije temeljem tih postupaka izrečene vlasnicima lažnih diploma koji su godinama varali sustav, nije objavljeno.