Pandemija

Nakon dva mjeseca u Istri dva pozitivna na koronu, otkriveni detalji

Hina

Foto Nenad Lazarević, Glas Istre

Foto Nenad Lazarević, Glas Istre

Trenutno je u samoizolaciji sedam osoba a u obradi su još tri osobeNakon više od dva mjeseca bez novooboljelih u Istri su zabilježena dva slučaja zaraze, naime, dva pacijenta pozitivna na Covid-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici, potvrdio je u četvrtak ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović.


Uvezeni slučajevi


“Unutar 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 19 uzoraka briseva, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima odnosno osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta”, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.


“Epidemiološkom obradom ustanovljeni su bliski kontakti koji su testirani, rezultati su negativni te su oni stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je u samoizolaciji sedam osoba a u obradi su još tri osobe”, istaknuo je Stojanović dodavši kako je to bilo za očekivati.
Međutim, procijenio je, izvrsnom organizacijom sustava i brzom reakcijom, epidemiološka situacija na području Istarske županije je i dalje stabilna.


Apel građanima


Ravnatelj Stojanović stoga apelira na građane da bez prijeke potrebe ne putuju u države i područja s pogoršanom epidemiološkom situacijom.


Apelira i da se pridržavaju protuepidemijskih mjera kako bi sačuvali svoje zdravlje i prilikom povratka ne bi bili mogući izvor zaraze u mjestima svog stanovanja i rada.


“Također, molimo sve građane da se i dalje pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri.


Predlaže se svim gradskim Stožerima civilne zaštite pojačani nadzor primjena donesenih preporuka, a time ćemo sačuvati povoljnu epidemiološku situaciju i dokazati odgovorno ponašanje na području Istre”, poručio je načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.