konferencija Otpad 2020

Na pitanju otpada će se dobivati ili gubiti lokalni izbori

Siniša Pavić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Gradovi su ti koji na svojim leđima podnose sve mjere Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pa i konačna rješenja vezana za (ne)adekvatnost odlagalištaZAGREB – Odlaganje i recikliranje otpada, smanjenje količina nastalog otpada, centri za gospodarenje otpadom, navike krajnjih korisnika baš kao i sposobnost jedinica lokalne samouprave da otpad zbrinu, teme su o kojima su jučer u hotelu Westin govorili sudionici konferencije Otpad 2020 što ju je organizirao časopis Komunal. No, možda i najznačajnije saznanje do kojeg se došlo ili ono koje se potvrdilo, jest ono da je tema otpada i političko pitanje, jedna od onih tema na kojima će se lomiti skori izbori za lokalnu vlast, baš kao i to da nas do kvalitetnijih zakona i propisa vodi veće razumijevanje zakonodavca i Zakona o održivom gospodarenju otpadom za probleme jedinica lokalne samouprave koje sve napisano moraju provesti u praksi.


Novi izazovi


Predsjednik Udruge gradova u RH, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, reći će tako da je Hrvatska toliko raznovrsno lijepa zemlja, ali i da ta raznovrsnost nameće nove izazove kada je riječ o temi zbrinjavanja otpada. Činjenica je, kaže Turk, da imamo različite stupnjeve razvijenosti i različite dosege učinjenoga na ovom polju od pojedinih županija i jedinica lokalne samouprave. Iz toga slijede novi izazovi, a pritom su, ističe Turk, gradovi ti koji podnose na svojim leđima sve mjere Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, pa i konačna rješenja vezana za (ne)adekvatnost pojedinih odlagališta komunalnog i inog otpada.


– Mi podržavamo mjere Vlade, a time i prijedlog novog zakona kojim bi se upravo u većoj suradnji s lokalnom samoupravom našla prihvatljiva rješenja za naše općine i županije, a da je pri tom sve usklađeno i s europskim zakonima – ističe Turk.
Pritom podsjeća na činjenicu da je tema zaštite okoliša jedna od prioriteta EU-a u razdoblju 2021. – 2027., a to, kako kaže, donosi nove »prijetnje« aktualnom stanju, odnosno donosi nove izazove i nove prilike načelnicima i gradonačelnicima za razvoj sustava zbrinjavanja otpada pa i kroz sredstva europskih fondova. No, sugerira li, zaptavo, spomen potrebe za boljom suradnjom Ministarstva i jedinica lokalne samouprave da je suradnja dosad bila manjkava? Odnosno, zbog čega neki gradovi i općine to rade bolje, poput Međimurja, a neki lošije?!


Željko Turk / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Željko Turk / Foto: D. KOVAČEVIĆ


– Sama činjenica da su do sada samo neke županije napravile centre gospodarenja otpadom, a druge nisu, govori o tome da Hrvatska trenutačno nije u jednako razvijenom sustavu kada je riječ o gospodarenju otpadom. To znači da ima prostora za novo usuglašavanje, za novi napredak, a rekao bih i za novo razumijevanje nas na terenu od onih koji donose zakone o ovako osjetljivoj temi – smatra Turk.


Netko je zakazao


Tko je onda u tom lancu od zakonodavca do krajnjeg korisnika zakazao pa da ni nakon sedme godina od ulaska u EU ne odvajamo dovoljne količine otpada, da nam je oprema zastarjela, dok su centri za gospodarenje otpada najčešće tek tema za žestoke prijepore?! Nakon 14 godina gradonačelničkog mandata, svih strategija i smjernica činjenica da je problem zbrinjavanja otpada još uvijek neriješen Turku govori samo jedno – da nismo učinkovito djelovali. I zato će, ne dvoji Turk, tema gospodarenja otpadom biti jedna od onih na kojima će se prelamati skori lokalni izbori, jednako u Zagrebu, Zaprešiću ili pak Rijeci i njezinoj okolici koja je, ne dvoji Turk, također područje najvećih izazova.


Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša u Gradu Zagrebu, pobrojala je mnogošta što gradska uprava radi na ovom planu. A hoće li tema otpada biti ona na kojoj će se lomiti lokalni izbori?!


– Vjerojatno hoće. To je uvijek tema oporbe gradonačelniku Bandiću, oni će svoje izudarati kao i dosad, ali ono što mi iz gradske uprave možemo pokazati jesu konkretni projekti – kaže Jozić.