Vremenska prognoza

Na Jadranu ostaje vruće, iako su mogući pljuskovi: Od utorka stižu nove nevere

P. N.

Foto Filip Brala PIXSELL

Foto Filip Brala PIXSELL“Nastavlja se razdoblje promjenjivog vremena, s češćom kišom i grmljavinom u kopnenom području, osobito u prvom dijelu blagdana Velike Gospe, kada će najnestabilnije biti i na većini Jadrana. Pritom će na Jadranu i dalje prevladavati tople noći i vrući dani, a iznadprosječno toplo bit će i tijekom noći i jutra u kopnenom području. No, najviša dnevna temperatura zraka u unutrašnjosti će biti malo niža nego prošlih dana, posebice u subotu, te vjerojatno od utorka”, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Na blagdan Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom i gmljavinom, a lokalno može biti i nevremena. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar i danju će biti svježije nego prošlih dana. Ujutro lokalno moguća magla, uz najnižu temperaturu oko 18 °C.


U središnjoj Hrvatskoj povremena kiše, te lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito u prvom dijelu subote, a u drugom dijelu će biti više sunčanog vremena. Vjetar većinom slab, a najviša dnevna temperatura između 24 i 27 °C.
Na zapadu Hrvatske također promjenjivo, pri čemu će mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti češću u gorju i Istri, nego na otocima sjevernog Jadrana. Puhat će uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na otvorenom sjeverozapadnjak, uz većinom malo valovito more. U gorju manje toplo nego u petak, a na sjevernom Jadranu najviša temperatura oko 30 °C. Na srednjem Jadranu djelomice sunčano, a uz razvoje oblaka lokalnih pljuskova s grmljavinom bit će većinom u unutrašnjosti Dalmacije. Zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz ponegdje umjereno valovito more. I dalje vruće sa stupanj do dva nižom dnevnom temperaturom nego u petak.


Na jugu Hrvatske blagdan Velike Gospe će također biti vruć, s temperaturom i do 33 °C, a osobito će na otocima biti i pretežno sunčano.


glavnom samo u zaobalju postoji mogućnost lokalnog pljuska. U početku će puhati slabo do umjereno jugo, a zatim zapadni i sjeverozapadni vjetar uz malo do umjereno valovito more.”


U iduća tri dana u unutrašnjosti sunčanije, ali i dalje nestabilno. Vjerojatnost pljuskova i grmljavine prvo će se smanjivati, a u utorak ponovno porasti, uz mogućnost nevremena. U ponedjeljak je vjerojatnost popodnevnog pljuska najmanja, pri čemu će danju biti najviše sunčanog vremena i vrućine. Na sparinu valja računati u sve dane. Ujutro može biti ponegdje magle. Vjetar uglavnom slab.


Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak stabilnije i većinom sunčano i suho, a u Dalmaciji još i u utorak. Na sjevernom Jadranu pak u utorak porast naoblake te mjestimice pljuskovi s grmljavinom, moguće i nevere. I dalje će na moru biti vruće, osobito u Dalmaciji, a u ponedjeljak će prolazno zapuhati umjereno jugo.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.