Kreće kampanja

Na izbore 5. srpnja ide ukupno 190 lista, više nego prije četiri godine: Jeste li odlučili kome ćete dati svoj glas?

Hina, P. N.

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Foto Ivo Čagalj PIXSELL

Rekordan broj listi, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godinePotpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin izvijestila je rano u srijedu kako je za parlamentarne izbore 5. srpnja DIP zaprimio 190 lista i 17 ‘manjinskih’ kandidatura.


Zaprimljeno je 190 lista i 17 kandidatura u 12. ‘manjinskoj’ izbornoj jedinici, rekla je Lovrin u srijedu, kratko iza ponoći kada je istekao rok za predaju listi i kandidatura.


Predano je više listi nego prije četiri godine, manje je kandidatura za 12. jedinicu u kojoj osam svojih zastupnika biraju nacionalne manjine. Naime, na izborima za Sabor 2016. istaknuto je bilo 177 listi, te 29 kandidatura.
Rekordan broj listi, čak 313, bio je na parlamentarnim izborima 2011. godine.


Uobičajene gužve


Lovrin je potvrdila da je u utorak u DIP-u bila poprilična gužva, svoje liste predalo je 30-ak predlagatelja, među njima HDZ, Most, nekoliko koalicija, niz manjih stranaka.


»Uobičajeno je da od 14 dana za kandidature, predzadnji i zadnji dan budu najveće gužve«, kazala je, objasnivši da liste treba složiti, a za neovisne i pripremiti potpise.


Opetovala je da DIP sada ima rok od 48 sati da provjeri pravovljanost predanih lista i objavi zbirne liste po jedinicama. Kada budu objavljene počinje izborna promidžba, istaknula je te najavila kako bi to moglo biti u četvrtak rano poslijepodne.


U anketi vas pitamo kome ćete dati svoj glas;Pitamo vas i što očekujete da će se događati nakon izbora;