Ništa od dogovora

MOST također odbio sastanak s Plenkovićem. Glasnogovornik Vlade poručio da premijer neće ponoviti poziv, jer su razlozi oporbe neozbiljni

Hina

Andrej Plenković / Foto Reuters

Andrej Plenković / Foto Reuters

"Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata..."ZAGREB – Glasnogovornik Vlade Marko Milić danas je odgovorio na odluku stranaka oporbe da odbiju poziv na sastanak u Vladi s premijerom Andrejem Plenkovićem, poručivši da su razlozi oporbe neozbiljni te da premijer poziv neće ponoviti.


“Pozvali smo na sastanak čelnike vodećih stranaka unutar koalicija koje su ušle u Hrvatski sabor, iz poštovanja prema njima i svim hrvatskim biračima. Tema tog sastanka nije bilo nikakvo podebljanje parlamentarne većine”, rekao je Milić u izjavi za novinare.


Tema je trebala biti isključivo razgovor o njihovom viđenju izazova koji su pred Hrvatskom, dodao je.
Upitan zašto oporbu nije pozvao sam Plenković, već zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić telefonski, Milić je odgovorio da i onda kada organiziraju sastanke sa stranim državnicima, komuniciraju s njihovim kabinetima.


(Ne)odgovornost oporbe


“Gotovo uvijek se dogovori sastanak. Nikada se ne stvaraju ovakvi problemi bez ikakvih argumenata. Ali, dobro je da hrvatski birači vide razinu odgovornosti oporbe s obzirom na ozbiljne trenutke u kojima se Hrvatska nalazi”, ocijenio je.


Ponovio je da su čelnike stranaka zvali pojedinačno, a ne skupno iz poštovanja, ustvrdivši da im ne treba konsenzus cijele oporbe za izglasavanje nekih zakona i prijedloga.


“Htjeli smo se sastati s njima i razgovarati o izazovima koji su pred Hrvatskom. Ništa više”, ustvrdio je.


Upitan je li izvjesno da premijer ponovi svoj poziv, odgovorio je da za time nema potrebe s obzirom na to da oporba nije pokazala političku volju za sastanak.


Najizazovni trenuci od Domovinskog rata


“Neki su već izašli javno s nekim razlozima koji su, po meni, potpuno neozbiljni. Izgleda da je oporba i dalje nesvjesna da se Hrvatska nalazi u možda najosjetljivijim, najizazovnijim trenutcima još od Domovinskog rata i voljeli bismo da oporba u naredne četiri godine bude puno konstruktivnija, a što manje destruktivna”, poručio je Milić.


Za jedan od argumenata oporbe da još nije konstituiran Hrvatski sabor i da Plenković još nije dobio mandat, Milić je naveo da Plenković već ima 76 potpisa i da ne vidi razlog da to bude jedan od argumenata da se ne odazovu na sastanak koji je bio posvećen isključivo temama budućnosti Hrvatske.


“Željeli smo političkim dijalogom napraviti nešto što bi bilo u interesu cijele Hrvatske”, zaključio je glasnogovornik Vlade.


Most: Samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla


Oporbeni MOST jutros je, pak, objavio da se neće odazvati sastanku s premijerom Plenkovićem, ocijenivši da samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla.


“Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom”, stoji na Facebooku Mosta.


U Mostu smatraju da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa da za njima nema ni potrebe. Ističu da je svoje gospodarske mjere i smjer Most već komunicirao javnosti, ali da za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.


Prijedlozi MOST-a


Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta, naveli su.


“Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije”, zaključili su u objavi.


Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković prošlog je tjedna najavio pojedinačne sastanke s predstavnicima parlamentarnih stranaka kako bi postigli konsenzus oko ključnih pitanja za državu. No, čini se kako je većina oporbenih stranaka danas odbila doći na sastanak.


Predomislili se


Iako je Most inicijalno bio jedna od rijetkih stranaka koje su na sastanak pristale, jutros su objavili da se ipak neće sastati s premijerom.


Konferencije za novinare o aktualnoj političkoj situaciji i sastanku premijera s oporbenim čelnicima za danas su najavili iz SDP-a i Domovinskog pokreta.